– Jag visste ingenting, säger Lay.

Enrons huvudman åtalas

Uppdaterad 05:40
I USA har den rättsliga processen kring den skandalomsusade energijätten Enron tagit ett stort kliv framåt. Enrons tidigare ordförande Kenneth Lay åtalas och kommer under torsdagen att överlämna sig till myndigheterna.

Under två års tid har åklagarna arbetat för att få ihop tillräckligt med material för att kunna väcka åtal mot den förre Enronchefen. Den tidigare ordföranden och koncernchefen Kenneth Lay åtalas för delaktighet i det stora redovisningsbedrägeriet som stjälpte företaget 2001.

Kenneth Lay säger själv i ett pressmeddelande att åtalet inte är motiverat och att han inte gjort någonting fel.

Energijätten Enron har blivit en ökänd symbol för finansskandaler och redovisningsfusk. Bolaget var ett av USA:s största börsnoterade företag och handlade med olika sorters energikontrakt, men 2001 avslöjades att Enron blåst upp bokföringssiffrorna och därmed aktiekursen genom olika fantasifulla redovisningstrick.

Direktörerna, med koncernchefen Kenneth Lay i spetsen, hade blivit stormrika eftersom de fått bonus i förhållande till aktiekursen. När Enron ansökte om konkursskydd rasade koncernen samman och i dag återstår bara spillror av bolaget.

Enrons kollaps innebar att investerare förlorade miljardbelopp. Inte minst drabbades anställda, vars privata pensioner till stora delar byggde på att de ägde Enronaktier.

Lay har hittills lagt hela skulden på bolagets finanschef Andrew Fastow, som nu avtjänar ett tioårigt fängelsestraff för sin inblandning i Enronbedrägeriet.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".