Skärpta lagar mot ekobrott

Nu tar regeringen hårdare tag mot ekobrottslingar. Under torsdagen kommer regeringen att besluta om en ny lagstiftning så att fler kan straffas för mutbrott.

Finansminister Bosse Ringholm berättar om några av förslagen.

– Att på en rad om råden se över lagstiftningen, att se till att vi får en snabbare process i vårt rättssystem och att förenkla lagstiftningen så att vi enklare kan komma åt de som utnyttjar systemet i dag, säger han.

Svårare smita från ansvar
Regeringen anser att det inte räcker med att myndigheter som Ekobrottsmyndigheten och särskilda skattebrottsenheter byggts upp, utan insatserna mot ekobrott måste utvecklas i takt med att samhället och brottsligheten förändras. I dag, torsdag, presenterar Bosse Ringholm och justitieminister Thomas Bodström ett batteri åtgärder på DN:s debattsida.

Ett förslag handlar om utökade möjligheter att konfiskera brottsvinster och brottsverktyg för alla brott som ger minst ett års fängelse och att det ska bli svårare för styrelseledamöter i aktiebolag att smita från ansvar genom att påstå att man avgått när brottet begicks.

– Det måste bli självklart att det är bolaget och styrelsen som har stort ansvar, där måste lagstiftningen bli tydligare, säger Ringholm.

Snabbdomstolar ska inrättas
Korrupta utländska medborgare ska inte kunna räkna med att få en fristad i Sverige, utan ska kunna dömas här för brott som begåtts i hemlandet. Ett annat förslag är att förlänga preskriptionstider och att inrätta snabbdomstolar också för ekobrott. I dag tar utredningar av ekobrott lång tid och brottet riskerar att preskriberas innan åtal väcks.

Reglerna ska också skärpas för taxi- , frisör- och restaurangbrascherna vad gäller skrivna kvitton.

– Alla vet att det inom taxi- och restaurangnäringen finns en omfattande brottslighet. Vi har flera praktiska förslag som kan skärpa insatserna inom de områdena, säger Ringholm.

Inga-Lill Hagberg
inga-lill.hagberg@sr.se
Therese Larsson
therese.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".