Byggnader i brand i oroligt Syrien

1:16 min

Invånare i Daraa i sydligaste Syrien satte på söndagen eld på maktpartiet Baaths lokala högkvarter. Högljudda protester har hörts i staden under flera dagar.

I dag öppnade de syriska säkerhetsstyrkorna eld mot tusentals demonstranter. En person dödades och över 60 personer skadades, enligt franska AFP.

Demonstranter har under kvällen satt eld på det regerande Baath-partiets högkvarter och en domstolsbyggnad i staden Daraa, rapporterar Reuters.

Antalet skadade under dagen är över 100 enligt människorättaktivister som också rapporterar om en moské som används till fältsjukhus av demonstranterna.

Protesterna har pågått i flera dagar och fyra personer har rapporterats dödade under fredagen. Under gårdagen spärrades stora delar av staden Daraa av.

Polisen använde sig av tårgas mot sörjande som marscherade bakom kistorna av dem som dödades före helgen. Regimen har meddelat att en kommission ska utreda de händelserna. Nyheten kom en dag efter att människorättorganisationer kritiserade säkerhetsstyrkorna.

Demonstranterna vill se den regionale guvernören avsatt, de kräver politisk frihet, ett slut på korruptionen i landet och deras protester riktar sig till president Bashar al-Assad och hans familj.

Den syriska säkerhetstjänsten har intensifierat sin förföljelse oppositionen sen de arabiska upproren inleddes i januari.  

Negar Josephi

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista