Oro i arabvärlden för utdraget krig i Libyen

1:15 min

Arabförbundets ordförande Amr Moussa tog i går avstånd från flygräderna mot Libyen. Hans uttalande speglar den oro som finns i arabvärlden att attackerna mot Libyen ska utvecklas till ett nytt utdraget Irakkrig, men den bilden är inte entydig.

En libysk man på flykt som vår korrespondent mötte säger att han grät av glädje när flygbombningarna inleddes.

– Jag grät för nu kom de äntligen för att rädda det libyska folket, säger Suliman, affärsman från Benghazi, som flytt över gränsen till Egypten med sin familj.

– Det libyska folket kommer alltid att känna tacksamhet gentemot Frankrike. Jag grät av glädje men också av sorg, eftersom 94 människor dog i Benghazi. Jag förstår inte varför de dröjde med flygförbudszonen, de visste att Kadaffi skulle slå till, säger han.

Jag träffar honom på ett hotell i Marsa Matrouh i Egypten, den sista stora staden före den libyska gränsen. Han säger att han enbart vill sätta sin familj i säkerhet och sedan återvända till Libyen för att se vad han göra för att hjälpa motståndsrörelsen.

– Jag är optimistisk, säger han, jag är övertygad om att de som leder det nationella rådet är bra människor, vi behöver inte vara oroliga för islamister, säger han.

Cecilia Uddén, Marsa Matrouh, Egypten

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista