21 mars | Ekot rapporterar direkt om Libyen

1:23 min

USA kommer minska sina insatser i Libyen. Italiens premiärminister, Silvio Berlusconi, tycker att det är på tiden att Nato tar över kontrollen över insatserna och enligt USA:s president Barack Obama kommer Nato att hjälpa till med ledningen av insatserna i nästa fas.


23:56

Koalitionens styrkor har träffat radaranläggningar vid två av Libyens flygförsvarsbaser, öster om Benghazi, rapporterar tv-kanalen al-Jazira.

23:53

Brittiska lagstiftare stöder landets engagemang i den militära insatsen för att verkställa FN-sanktionen med en flygförbudszon över Libyen. Efter Storbritanniens första officiella debatt i underhuset om landets inblandning i operationen röstade 557 för och 13 mot aktionen.

Premiärminister David Cameron sa tidigare i dag att det inte finns någon rättslig myndighet för ett regimskifte i Libyen trots förslag från ministrar om luftangrepp mot Muammar Kadaffi.

22:54

Två vittnen säger till nyhetsbyrån Reuters att staden Zintan, i västra Libyen, besköts av Kadaffistyrkor och tvingade invånarna att fly, bland annat till grottor i bergområden.

– Flera hur blev förstörda och även en minaret, säger ett av vittnena till Reuters.

22:00

så länge leds av USA, fortsatte också i kväll sina flygattacker mot Kadaffi-lojala styrkor och fästen.

21:43

Den libyska marinbasen Bussetta har bombats rapporterar vittnen till AFP. 

Basen ligger 10 kilometer öster om Libyens huvudstad Tripoli.

21:37

En ny explosion har hörts i staden Tripoli i närheten av Kadaffis residens nu på kvällen.

21:28

Staden Misrata är nu under Kadaffiastyrkornas kontroll, rapporterar Al Arabiya televisionen.

Uppgifterna är ännu inte bekräftade på grund av bruten kommunikation. Tidigare har invånare i staden berättat att Kadaffis styrkor har skjutit mot obeväpnade folkmassor och att de använt civila som mänskliga sköldar mot flygräder.

21:23

Libyen vill ha fred men kommer att kämpa tillbaks om rebellerna försöker avancera, säger en talesperson för regimen.

21:05

Italiens premiärminister, Silvio Berlusconi, säger att Nato borde ta kontroll över de internationella militäroperationerna i Libyen.

Han säger också att italienska plan inte skjuter och kommer inte heller göra det.

20:58

En talesperson för den libyska regeringen säger att koalitionen har dödat flera civila i sina bombattacker.

Han menar att Sirte airport, som är en civil flygplats, bombades och även flera hamnar har bombats. Det rapporterar Reuters.

20:11

En explosion hördes över Libyens huvudstad Tripoli på måndagskvällen, följt av luftvärnseld, rapporterar Reuters.

20:06

USA:s hållning när det gäller Libyen är att Muammar Kadaffi "måste gå", säger president Barack Obama. Men han påpekade även att det militära målet för insatserna i Libyen är att skydda civila från attacker från Kadaffis styrkor.

Obama säger precis som den amerikanske försvarsministern att USA kommer att lämna över ledarrollen för den militära insatsen i Libyen inom loppet av "dagar, inte veckor".

Enligt Obama kommer Nato att hjälpa till med ledningen av nästa fas i Libyen.

19:42

USA kommer snart att minska sina insatser vid operationen i Libyen, säger den amerikanske försvarsministern Robert Gates enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

Gates uppges också ha sagt att det vore ett misstag för koalitionen som ligger bakom operationen i Libyen att sätta som ett mål att döda Muammar Kadaffi.

19:37

I libyska staden Misrata öster om huvudstaden Tripoli har minst 40 människor dödats och över 300 skadats av Kadaffi-trogna styrkor i dag, uppger en talesman för rebellerna till nyhetsbyrån AFP.

18:51

Den brittiske premiärministern David Cameron slår nu fast att en flygförbudszon är upprättad över Libyen. Och Kadaffis regim har knappast någon flygkapacitet kvar, enligt utrikesminister Carl Bildt.

17:09

Förenade arabemiraten säger att landets inblandning i Libyenaktionen bara kommer att handla om humanitärt bistånd och inte som påståtts att skicka krigsflygplan för att försvara flygförbudszonen i Libyen.

16:51

--På samma sätt som i nästan alla andra arabländer, har den syriska revolten börjat försiktigt, slagorden handlar ännu inte om regimen direkt - utan den välbekanta talkören Ash Shaab Yourid - folket kräver - mynnar här ut i " iskat al fasad" - dvs att korruptionen störtas - inte regimen. Ännu. Rapport från vår Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén.

16:45

Förhandlingar med Kadaffi kommer inte på fråga. Det säger en företrädare för rebellernas nationella råd.

– Vi är i ett krig som diktatorn har tvingat på oss, sa Abed al-Hafeez Ghoga vid en presskonferens i motståndets huvudsäte Benghazi i östra Libyen.

– Han är efterlyst internationellt som krigsförbrytare och bör dömas för folkmord på sitt eget folk, vi vägrar samtala med en sådan man.

16:30

Minst elva dödade och dussintals skadades under strider mellan rebeller och Kadaffis styrkor vid Misrata. Misrata öster om huvudstaden Tripoli är den enda stad där rebellerna fortfarande har kontrollen i öster.  Men de är hårt trängda och omringade av Kadaffis armé.

16:19

10 till 12 kryssningsrobotar avfyrades över Libyen natten till idag. Det en amerikansk militärtalesman, Vince Crawley. En klar minskning mot under helgen, enligt Crawley då 110 avfyrades mot 22 libyska mål.

15:55

Kadaffis styrkor håller rebellstaden Misrata i ett järngrepp. För att undvika att bli beskjutna används nu kvinnor och barn som mänskliga sköldar, hävdar rebeller inne i staden.

Men det arabiska upproret har också spridits till Syrien där det varit omfattande protester på två platser i landet, rapporterar vår Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén från gränsen mot Libyen.

15:50

Franska utrikesministern Alain Juppe hävdar att de arabiska länderna inte vill att Nato tar över kontrollen över aktionerna i Libyen.

15:45

Mohamed en av de libyska rebellerna i Misrata berättar för BBC att Kadaffis trupper fortfarande omringar staden. Fortfarande lyckas de Kadaffitrogna avancera in mot staden.

– Vi har varken vatten eller el och ont om mediciner. Västs bombräder är en lättnad och vi är mycket tacksamma, men vi vill också att ett regimskifte sätts upp på agendan, säger Mohamed.

15:40

Försvarsministern i Jemen Mohammad Nasser Ali kommer i tv kommentera vågen av avhopp inom den jemenitiska militären och administrationen.

15:15

Turkiet kritiserar den gemensamma flygattacken mot Libyen och kräver ett klargörande när det gäller försvarsalliansen Nato:s roll.

Det var utrikesministern Ahmet Davutoglu som framförde den turkiska kritiken. Turkiet är det enda muslimska land, som ingår i Nato.

– Det finns ett tillvägagångssätt som bör följas i internationell lag när sådana här koalitioner formas. Men vi anser att det inte har gått rätt till den här gången, sa Davutoglu.

15:00

Irans högste religiöse ledare ayatollah Ali Khamenei fördömer den västliga interventionen i Libyen och säger att avsikten är att lägga beslag på oljan. Samtidigt sa Khamenei att Iran stöder de libyska rebellerna.

14:30

Fn:s säkerhetsråd kommer hålla ett möte bak lyckta dörrar om Libyen senare under kvällen. Det säger en diplomat till flera nyhetsbyråer.

14:17

Tusentals demonstrerade i Daraa i södra Syrien i protest mot att en demonstrant sköts ihjäl under protester på söndagen.

Demonstrationen började vid begravningsplatsen och gick mot Al-Omarimoskén efter begravningen.

– Gud, Syrien och Frihet, skanderade demonstranterna.

Undantagslagar råder i Syrien sen 48 år och alla försök till protester har slagits ned hårt och brutalt. I Daraa användes tårgas mot demonstranterna och många greps.

På nätet har oppositionen en Facebooksida.

13:56

Hundratals demonstrerade mot den syriska regimen i Jassem i södra Syrien. Den hårdföra syriska regimen har effektivt tystat alla försök till missnöjesyttringar, men trots det har flera protester genomförts. Hittills har fem människor dödats i protesterna och många gripits.

I Jassem har demonstranterna satt sig ned i en tyst protest i centrum.

13:40

Sex norska stridsplan är på väg för att delta i den internationella kampanjen mot Libyen. F-16 planen flyger från norska Bodö till Kreta. Planen skulle ursprungligen ha flugit till Sicilien och en flygvapenbas där, men omdirigerades när de redan var i luften, enligt norska tv:n.

13:10

" Ett medeltida upprop om ett korståg"  så fördömer ryske premiärministern Vladimir Putin, på sitt typiskt kategoriska sätt, västs försök att införa en flygförbudszon, i enlighet med FN:s resolutionen.

13:00

De fyra journalisterna som greps av Kadaffistyrkor för över en vecka sedan har nu släppts och finns på den turkiska ambassaden i Tripoli, enligt ambassadören Levent Sahin.

12:52

Väststyrkor attackerar Kadaffis styrkor från luften runt omkring staden Ajdabiya medan rebellerna avancerar i ett försök att återta kontrollen över den strategiska staden, rapporterar Reuters vars reporter befinner sig strax utanför staden.

Flera rebeller ropar av glädje och gör segertecknet när planen flyger över deras huvuden.

12:12

Franska plan återupptog räderna över Libyen. Planen lyfte från de franska baserna Solenzara på Korsika och Saint Dizier i östra Frankrike.

Överste Thierry Burkhard, en talesman för den franska generalstaben, sade att de franska planen hade gjort ett flyguppehåll över natten.

12:04

Snart återstår inte ett enda land i regionen, som inte drabbats av protestfeber - inspirerade av Egypten och Tunisien, kommenterar vår Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén.

11:57

En effekt av aktionen mot Libyen är att färre flyr från Libyen, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. En markant minskning de senaste 48 timmarna av flyende från Libyen till Egypten.

 11:50

 och rapporterar för brittiska Telegraph stoppades av strider på väg in i Ajdabiya söder om Benghazi. De rebeller han följde stoppades i ett bakhåll och fyra dadades. Enligt Crilly kan det fortfarande finnas rebeller, som är fångna inne i Ajdabiya.

11:30

Indien kräver via sin utrikesminister S.M Krishna att flygattackerna på Libyen upphör, eftersom det kommer att leda till fler oskyldiga civila offer. Utlänningar och diplomatiska beskickningar hotas också, enligt utrikesministern.

11:00

Motståndsrörelsen i Misrata säger att mänskliga sköldar används i staden för att avskräcka flyganfall. Enligt rebellerna har civila samlats ihop från närliggande städer till Misrata. 

Striderna om staden har varit hårda, i söndags dödades sju människor. Enligt invånare i staden, som Reuters talat med på telefon, finns det civilklädda Kadaffianhängare inne i centrum av staden, som fortfarande framförallt kontrolleras av rebellerna. Men Kadaffis styrkor har slagit en ring runt staden och bland annat kapat vattenledningar till invånarna.

10:54

Det blev inget enat beslut vid Natomötet sent igår kväll. Tyskland hänvisar sitt beslut till att Arabförbundet redan har kritiserat den militära insatsen i Libyen.

– Vi i Tyskland hade goda skäl att inte skicka soldater till en militär intervention där, säger tyske utrikesministern Guido Westerwelle.

Det är fortsatt oklart om Libyenaktionen kommer att fortsätta att styras av främst Frankrike, USA och Storbritannien, eller om hela Nato ska få någon form av roll.

10:40

50-talet Kadaffianhängare omringade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon på Tahrirtorget i centrala Kairo. De arga Kadaffianhängaren tvingade Ban Ki-moon att retirera till Arabförbundets byggnad vid torget.

10:20

De som av libyska regimen används som så kallade mänskliga sköldar är Kadaffianhängare och ser åtminstone ut på bilderna i  libyska statstelevisionen att ha kommit frivilligt för att skydda de militära installationerna.

10:04

– Vi måste tala med en röst när det gäller FN:resolutionen om Libyen. Tusentals liv står på spel, säger Ban Ki-moon. För en vecka sedan i Paris  träffade Amr Moussa och jag världens ledare för att samordna våra insatser, fortsätter Ban Ki-Moon.

Egypten, Arabförbundet står tillsammans med FN i denna kritiska tid när det gäller Libyen. FN arbetar för att så fort som möjligt få alla strider att upphöra.

– Jag uppmanar igen libyska myndigheter att följa FN:resolutionen och sluta döda civila i Libyen

Ban Ki-moon fördömde samtidigt dödandet i Jemen och det som hänt i Bahrain och manade till en fredlig lösning av konflikterna där.

– Det går inte att hålla tillbaka rörelsen för frihet och demokrati, som slagit rot, sa Ban Ki-moon.

10.02

FN:generalsekreterare Ban Ki-moon håller just nu presskonferens efter ett möte med ledare från Arabförbundet.

10.00

Libyska statstelevisionen visar bilder där civila finns runt militära installationer i Libyen. Åtminstone ett flyganfall av ett brittisk tornadoplan avbröts efter att ha fått den informationen.

9.50

Arabförbundet stöder fortfarande flygangreppen för att hålla en flygfri zon över Libyen. Det hävdar brittiske utrikesministern William Hague.

Han har talat med ordförande i Arabförbundet Amr Moussa efter det att Moussa sagt att han inte vill ha flygangrepps som slår mot civila.

– Han är förståss lika orolig som vi är för civila offer, men stöder fortsatt FN resolutionen, sa William Hague till BBC Radio 4.

9.52

 går att följa här. Det är OCHA, FN:s samarbetsorgan för humanitära kriser, som står bakom informationen, som uppdateras hela tiden. Men av säkerhetsskäl finns en fördröjning. Förutom de militära operationerna finns uppgifter om hjälpbehov i Libyen.

9.25

Brittiske utrikesministern William Hague säger att det inte kommer bli fråga om någon ockupations eller invasionstyrka i Libyen.

8:23

mot mål i Libyen fortsatt. Bland annat ska ett byggnadskomplex som tillhör regimen ha totalförstörts i ett missilanfall. 

Rykande ruiner är allt som återstår av byggnaden som ska ha varit en kommandocentral, belägen bara ett femtiotal meter från Kadaffis eget högkvarter. Men Kadaffi själv är inte ett mål, säger amerikanska militärkällor.

07:56

I staden Benghazi har det under natten varit lugnt, berättar Simon Brooks från Internationella Röda korset, som är på plats.

06:58

I USA är det nu fler och fler som frågar sig vad syftet är med interventionen i Libyen och hur länge den ska pågå.

Inte ens högsta militärledningen verkar riktigt veta vad flyganfallen ska leda till. Republikanerna begär en förklaring av president Obama.

06:51

Arabförbundets ordförande Amr Moussa tog i går avstånd från flygräderna mot Libyen. Hans uttalande speglar den oro som finns i arabvärlden att attackerna mot Libyen ska utvecklas till ett nytt utdraget Irakkrig, men den bilden är inte entydig.

En libysk man på flykt som vår korrespondent Cecilia Uddén mötte säger att han grät av glädje när flygbombningarna inleddes.

03:30

Hittills har operationen mot Libyen letts av en amerikansk general men USA säger nu att man kommer att överlämna ledningen till andra inom bara några dagar.

Enligt försvarsminister Robert Gates kan det bli aktuellt att antingen Storbritannien, Frankrike eller militäralliansen Nato tar över.

03:04

Räden mot byggnaden vid högkvarteret i Tripoli förstörde Kaddafis kommando- och kontrollmöjligheter, uppgav en av koalitionens tjänstemän.

03:00

Västerländska och arabiska stridsplan samlas nu undan för undan på sju olika flygbaser i Italien för att delta i den internationella koalitionen och sätta stopp för Kadaffis attacker mot sitt eget folk.

01:59

Sverige får snart en fråga från Nato om att delta i upprätthållandet av FN:s flygförbudszon över Libyen med Jas 39 Gripen, skriver Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter.

Det är i egenskap av medlem i Partnerskap för fred och i Euroatlantiska partnerskapsrådet som Sverige får frågan.

01:57

Koalitionen har bekräftat att byggnaden vid Kaddafis högkvarter bombats och att attacken var riktad mot just den byggnaden.

Skälet var att förstöra militär utrustning som fanns i huset och som var viktig för det libyska centralkommandot.

Det fanns inga planer på att träffa Kaddafi eller hans residens, poängterade talesmannen enligt CNN.

00:18

En byggnad i Kaddafis privata residens har totalförstörts av en raket, enligt en av Kaddafis talesmän.

Byggnaden uppges ligga 50 meter från det tält där Kaddafi brukar ta emot sina gäster.

Kaddafis talesman Moussa Ibrahim bjöd in journalister till högkvarteret och visade byggnaden som hade fått två stora hål av vad som såg ut att komma från kryssningsrobotar, enligt CNN:s korrespondent på plats.

Ingen ska ha skadats vid angreppet.

00:14

Brittiska styrkor deltog under söndagen i en ”samordnad attack mot det libyska luftvärnssystemet”, enligt den brittiska militären.

00:08

USA:s president Baracka Obama och Jordaniens kung Abdullah har enats kring behovet av en bred koalition som vidtar åtgärder mot Libyen, säger en högt uppsatt medarbetare hos Obama till nyhetsbyrån Reuters.

00:00

23:57

Vita huset säger att man inte accepterar det libyska eldupphöret, som utannonserades på söndagskvällen, utan kommer att fortsätta sina operationer för att uppfylla FN-resolutionens syften.

23:49

En missil ska ha totalförstört en av Kadaffis administrativa byggnader i Tripoli, rapporterar AFP.

23:05

Egypten har beslutat sig för att avstå från att delta i attackerna mot Libyen, meddelade landets utrikesminister på söndagen, enligt Reuters.

Beslutet togs av hänsyn till säkerhetssituationen i Egypten samt det faktum att det bor många egyptier i Libyen.

23:00

Den amerikanska militären säger att man lyckats förstöra stora delar av Libyens luftförsvar och att flygförbudszonen för libyskt flyg nu är i kraft.

Pentagon hävdar att det inte finns några rapporter om döda civila under de två första dagarnas anfall. Det har inte kommit några rapporter i dag om missilattacker.

 

22:28

Över 8 000 rebeller och rebellsympatisörer har dödats under revolten mot Kaddafi, hävdar Abdel Hafiz Ghoga, talesman för rebellsidan.


Malin Askner

Ekot

Maria Persson Löfgren

Ekot

Sofia Eriksson

Ekot

Mikael Kulle

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista