Fler länder deltar i angreppen mot Libyen

1:37 min

Den internationella koalitionen säger att de inledande angreppen har varit en framgång och har nu gått in i en ny fas, i vilken fler länder deltar. Till en början leddes angreppen mot Libyen av Frankrike, Storbritannien och USA, men fler medverkar nu för att FN-resolutionen om att skydda libyer ska efterlevas.

Västerländska och arabiska stridsplan samlas nu undan för undan på sju olika flygbaser i Italien för att delta i den internationella koalitionen och sätta stopp för Kadaffis attacker mot sitt eget folk.

Förenade Arabemiraten ska ha anlänt med plan i går, fyra spanska F18 plan landade i lördags och Qatar ska, enligt försvarsministeriets talesperson här i Paris, ställa upp med fyra plan.

Danmark kom i går kväll tillbaka till basen på Sicilien med sina fyra F16 plan efter att redan under söndagen ha medverkat i ett luftangrepp, som danskarna var förtegna kring. Folketinget beslöt enhälligt i fredags att delta militärt mot Kadaffiregimen och sex stridsplan ingår. 

Belgien har också bekräftat sitt stöd och kommer eventuellt att flytta sina sex plan från Grekland till en av de italienska flygbaserna, varifrån de danska och norska ska utgå.

Norge skickar ett F16 plan i dag plus ett hundratal piloter, tekniker och säkerhetspersonal.

Grekland upplåter flera flygbaser för militäroperationen och där finns bland annat amerikanska lastflygplan.

Medan allt fler samlas i Italien har militäralliansen Nato fortsatt att diskutera en gemensam operationsplan och vem som skulle ansvara för den.

Frankrike oroar sig för att en Natoflaggad insats i Libyen skulle reta upp arabvärlden.

Turkiet menar att de pågående luftangreppen förändrat förutsättningarna för eventuella planer från Natos sida.

Alice Petrén, Paris

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista