Miljö

Mer pengar till sanering av miljögifter

2:34 min

Staten planerar att betala mer till sanering av landets förgiftade områden i år. En av dem som får pengar för att förbereda kommande sanering är Oskarshamns hamn, där det sedan snart hundra år tillbaka läcker ut stora mängder tungmetaller rakt ut i Östersjön.

 - Vi befinner oss på den tomten där kopparverket en gång låg, från 1918 och framåt. Processerna var inte så bra på den tiden utan man lyckades bara ta till vara på en del av metallerna. Det man inte kunde ta tillvara på släppte man ut här i hamnen, tusen ton tungmetaller, berättar Kaj Nilsson, projektledare för hamnsaneringen i Oskarshamns kommun.

Zink, koppar, bly, nickel och kadmium läcker varje dag från havsbotten ut till djur och växtliv. Föroreningarna kommer från ett nedlagt kopparverk och en gammal batterifabrik.

I år betalar staten för förberedelser och mer pengar blir det kommande år. Kostnaden för att slutligen städa upp Oskarshamns hamn är beräknad till över 400 miljoner. Det verkar bli den dyraste saneringen i svensk historia, än så länge.

Sedan 1999 lämnar regeringen varje år ett anslag för sanering, Pengarna har inte alltid har kunnat betalas ut på grund av fördröjda projekt. Men i år är det tänkt att blir annorlunda. Den största summan hittills, 660 miljoner kronor, planerar staten att få ut till de drygt 20 områden i landet, som är värst förorenade.

 – Det är en lång process från det att man upptäcker ett förorenade område tills man kan betala ut pengar. Arbetet ute på länsstyrelserna bär nu frukt och under 2010 har vi har också utvecklat vårt eget arbete kring det här, säger Carl Mikael Strauss, chef för enheten för förorenade områden på Naturvårdsverket.

Naturvårdsverket räknar med att det finns runt 80 000 förgiftade områden i landet. Omkring 1300 kan utgöra en direkt fara för människor och miljö. Staten får betala saneringen när det inte går det inte att hitta den ansvarige.

 – Sådana föroreningar som skedde för länge sen, där har vi svårt att ställa någon till svars, säger Carl Mikael Strauss.

I Oskarshamns hamn simmar änder omkring i vatten där bottensedimenten färgats gulgröna av järnutfällningar från föroreningar.

 – Växter och fiskar tar ju upp de här tungmetallerna och det kommer till fåglarna också, säger Kaj Nilsson.

De här får också pengar

560 miljoner kronor är klubbade, men Naturvårdsverket planerar att fördela 660 miljoner kronor. Det hänger sedan på länsstyrelserna hur långt de kommer i sina projekt.

Förutom till Oskarshamns hamn går bidragen i år till bland annat:

  • Beckholmen i Stockholm
  • Fagerviks gamla industriområde utanför Sundsvall
  • Eka-området i Bengtsfors

Totalt räknar Naturvårdsverket med att det finns runt 80 000 förgiftade områden i landet.

Omkring 1 300 kan utgöra en direkt fara för människor och miljö.

Anslagen för 2012 beräknas till cirka 480 miljoner kronor.

Tobias Sandblad

Reporter
tobias.sandblad@sverigesradio.se

Anna Eriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista