Haitier röstade i andra valomgång

1:52 min

Ingenting tyder på att valet i Haiti i går, som många fruktat, påverkats av den förre presidenten Jean Bertrand Aristides ankomst för två dagar sedan. Trots en del problem var det ett lugnt och betydligt mer välorganiserat val än den första omgången för fyra månader sedan.

– Det här är den tredje vallokalen, säger Simon Juste.

– Jag står inte med på någon lista någonstans och ingen vet var jag ska rösta…vad ska jag göra.

Trots många kvarvarande problem, som att människor inte hittade till sina vallokaler, var det betydligt bättre än under den första valomgången för fyra månader sedan.

Inte bara myndigheterna beskrev valdagen som lyckad.

I Port-au-Prince rådde en ovanligt avspänd atmosfär med hela familjer som var ute och flanerade och pojkar som stängde av gatorna för att spela fotboll.

Det fanns en avvaktande men lugn väntan på att få veta vem som blir landets nye president – den 50-årige sångaren Michelle Martelly eller den 70-åriga juridikprofessorn Mirlande Manigat.

Valmyndigheten har sagt att de preliminära resultaten kommer att offentliggöras först den 31 mars och de definitiva två veckor senare.

Men eftersom rösträkningen började så snart vallokalerna stängt dröjde det inte länge förrän cyberrymden fylldes av rykten. De flesta gick ut på att Michelle Martelly gick en säker seger till mötes.

Det vore i så fall inte förvånande. De opinionsmätningar som gjorts före valet har kommit till samma resultat. Men i Haiti vet man aldrig.

Ska man tro på den siffermagi som finns i de dagliga lotterierna var det istället Mirlande Manigat som vann.

För hur ska man annars förklara att det var nummer 68 som var segerlott i middagslotteriet. 68 - just det nummer som stod på madam Manigats valsedel.

Knappast en tillfällighet… eller?

Lars Palmgren, Port-au-Prince

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista