Fler taxifödslar om BB läggs ner

Kvinnor i Sverige får åka allt längre för att föda barn. Under de senaste tio åren har 16 BB:n lagts ner och nu planeras ytterligare en nedläggning i Lycksele.

Antalet taxifödslar i Norrland kan komma att öka kraftigt om planerna på att lägga ner BB och akutsjukvården i Lycksele blir verklighet till årsskiftet.

Evangelina Moreiti, verksamhetschef på kvinnokliniken i Lycksele, tycker att Sverige börjar likna ett u-land.

– Redan som det är nu så har vi ju många mammor som aldrig hinner fram till förlossningsavdelningen här i Lycksele och det är många barn som föds i taxi eller på sjukstugorna som naturligtvis har sämre övervakning än vad förlossningsavdelningen kan erbjuda, säger hon.

Kan få åka 40 mil
– Går förslaget igenom med nedstängning av förlossningsavdelningen i Lycksele så innebär detta att mammorna inte kan nöja sig med att åka 12 mil utan behöver åka upp till 40 mil till en förlossningsavdelning. Risken att det blir fler taxifödslar är större naturligtvis.

Orsaken till nedläggningshotet är en konsultrapport som Västerbottens landsting beställt. Rapporten föreslår en besparing på mellan 12 och 19 miljoner och en nedläggning av BB och akutsjukvården i Lycksele. Nedläggning skulle beröra invånarna i Dorotea, Lycksele, Sorsele, Storuman, Vilhelmina och Åsele, tillsammans närmare 40 000 invånare.

”Jag skulle inte ta risken”
Peter Östlund nybliven pappa från Vilhelmina undrar hur politikerna tänker när man å ena sidan vill att barnfamiljerna ska bo kvar i inlandet och å andra sidan stänger ner BB och akutsjukvården.

– Jag tycker de resonerar mot sig själv för att det är så viktigt att folk ska bo kvar i inlandet och man ska hålla kvar befolkningen, men ingen vill bo kvar om man inte får den hjälp man behöver. Framför allt med barnfamiljer som är så viktigt. Jag vet inte om en skulle ta den risken själv om det inte fanns här i Lycksele.

I vintras då sjukvårdsnedläggningar i Lycksele togs upp första gången anordnade 1 500 Lyckselebor en protestdemonstration. Enligt Ulrika Johansson, ansvarig för akutmottagningen i Lycksele är folk uppgivna just nu men efter semestrarna kommer de börja engagera sig för att protestera igen.

Politikerna bjuds in
Redan nu finns planer på att bjuda in politikerna till sjukhuset och väcka opinion för att få de ansvariga att förstå att det norrländska inlandet kommer att tömmas på barnfamiljer om nedläggningen blir verklighet.

Landstiget har fram till augusti på sig att presentera ett förslag som politikerna ska ta ställning till. Blir det ja till nedläggningen träder den i kraft från årsskiftet.

Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista