USA

Republikaner begär förklaring till Libyenattacken

2:32 min

I USA är det nu fler och fler som frågar sig vad syftet är med interventionen i Libyen och hur länge den ska pågå. Inte ens högsta militärledningen verkar riktigt veta vad flyganfallen ska leda till. Republikanerna begär en förklaring av president Obama.

– Jag kan inte riktigt se vart vi är på väg i Libyen och hur slutresultatet kan bli och det känns oroande, säger den republikanske senatorn Jeff Sessions, en av många som upplever att den amerikanska strategin är oklar.

Den mäktige republikanske talmannen i representanthuset John Boehner har kommit med ett uttalande där han begär att president Obama ska förklara för det amerikanska folket vad USA egentligen håller på med och vad målen är, det har administrationen hittills missat, menar han.

Obama har bara gjort mycket korta framträdanden om Libyen, han har betonat att den amerikanska insatsen ska vara begränsad och att inga marktrupper ska sättas in. Men exakt vad vill man uppnå?

Under flera veckor har USA krävt att Kadaffi avgår men den nu pågående militäroperationen syftar till att skydda civilbefolkningen. Så handlar det om det eller att avsätta Kadaffi. Inte heller de ledande militärerna verkar ha helt klart för sig när det kan bli dags att avsluta insatsen.

– Det är väldigt osäkert hur det här kommer att sluta, säger USA:s högste militäre befälhavare amiral Mike Mullen. En möjlighet, säger han, är att det blir ett dödläge med Kadaffi kvar vid makten.

En del fruktar att landet delas i två halvor och att USA då kanske tvingas trappa upp sin insats. Många är rädda för att USA fastnar och kommer vara kvar för lång tid.

Den amerikanska krigsmakten verkar i varje fall inriktad på att komma ut så snart som möjligt, inom bara några dagar kan USA lämna över det militära ledarskapet till exempelvis Storbritannien eller Frankrike och USA skulle då få en understödsroll. Det i sin tur är något som konservativa politiker kritiserar.

– Jag är speciellt oroad över att USA skulle träda i bakgrunden och överlåta flygförbudszonen till våra allierade, man kan ifrågasätta om de har kapacitet att upprätthålla den, säger John Bolton som var FN-ambassadör under den förre presidenten George Bush.

Sten Sjöström, New York

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista