Uppåt för internet även på hemmaplan

De svenska internetbolagen går nu bättre. Såväl bolagens omsättning som lönsamhet har förbättrats. Företagen har till och med börjat anställa igen, säger branschföreträdare.

Företaget Tradedoubler, som säljer it-lösningar, fördubblade nästan sin omsättning i fjol och tillväxten väntas fotsätta.

- Det går faktiskt mycket bra. Vi har funnits sedan 1999 och expanderat till 16 länder i Europa, lönsamma på alla marknader och kommer i år att omsätta en halv miljard kronor, säger Daniel Nordström, ansvarig för den internationella verksamheten hos internetbolaget Tradedoubler.

Förra året omsatte Tradedoubler närmare 260 miljoner kronor och gjorde en vinst på drygt 11 miljoner. Daniel Nordström tror att den goda utvecklingen kommer hålla i sig även i år.

- I alla fall inom vårt segment, e-handel och internet-annonsering, ser det väldigt ljust ut. Tittar man på svenska företag inom samma bransch så växer de väldigt snabbt med god lönsamhet. Och det gör de globala företagen inom samma grupp också, till exempel Ebay och Amazon, säger han.

Den svenska branschorganisationen IT-företagens vd,  Ylva Hambraeus Björling, säger att branschen nu visar tydliga tecken på en återhämtning.

- Vi kan ganska klart se att det har vänt nu. Det första som hände för ett drygt år sedan var att lönsamheten förbättrades på grund av att man minskat antalet anställda. Man hade rättat kostymen efter matsäcken. Sedan började affärerna komma i gång under slutet av förra året och faktureringen steg. Nu kan man se att det är fler som anställer än som minskar antalet anställda, säger hon.

Robert Andersson
robert.andersson@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista