Jas-plan kan delta i Libyen inom tio dagar

1:18 min

Den svenska Försvarsmakten har ännu inte fått någon förfrågan om att sända Jas-plan till insatsen i Libyen, men om en sådan förfrågan kommer kan det ta en dryg vecka för det svenska flygvapnet att vara på plats.

– Inom tio dagar så kommer de att vara i operationsområdet, men var de i så fall skulle hamna det vet vi inte. Det är en fråga för koalitionen och var regeringen tycker att vi skulle stå, rimligtvis södra Italien, Kreta eller Cypern, säger flygvapeninspektör Anders Silwer, som är ansvarig för Försvarsmaktens flyginsatser.

Åtta Jas-plan, två transportplan och sex lätta helikoptrar är vad den svenska Försvarsmakten kan ställa upp med på tio dags varsel. 90 personer är kopplade till den styrkan.

Ett Herkulesplan sänds den här veckan till ett flyktingläger i Tunisien på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. 

Den styrka som kan vara på plats för en insats i Libyen kan genomföra flera avancerade uppdrag.

– Vad de kan göra är alla typer av operationer.  De kan genomföra spaningsuppgifter, understöd mot markoperationer och de kan fungera som vilket annat västeuropeiskt lands flygstridskrafter som helst, säger flygvapeninspektör Anders Silwer.

Susanne Rhodiner

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista