Flera döda i sammandrabbningar i Gaza

Uppdaterad 09:52

Minst sex palestinier har dödats under israeliska räder in i Gazaremsan på torsdagsmorgonen.

Runt tio är dessutom sårade, bland dem en israelisk soldat som fått svåra skador. Det är den israeliska arméns jakt på militanta palestinier som lett till nya strider.

Det är de hårdaste sammandrabbningarna sedan den israeliska armén gick in i staden Beit Hanoun i norra Gazaremsan, för tio dagar sen. Flertalet av de dödade uppges vara militanta palestinier från Al-Aqsabrigadernas martyrer och Hamas men minst ett par civilpersoner dödades också när de försökte undsätta skadade eller bara råkade stå i vägen i den här tättbefolkade staden alldeles på gränsen mot Israel.

Beit Hanoun invaderades för drygt en vecka sedan efter att två israeler dödades i grannstaden Sderot på andra sidan gränsen då ett par missiler slog ner mitt i stan. Det var första gången som dessa hemmagjorda, palestinska missiler träffat och dödat några och den israeliska armén har lovat att driva ut alla militanta palestinier från Beit Hanoun för att på så sätt få slut på avfyrandet av missiler.

Trots det har ytterligare missiler slagit ner inne i Israel - utan att någon kommit till skada. Nu rivs olivträden upp runt stan ställen där avfyrningsramper har kunnat gömmas och verkstäder raseras, där missiler kan tillverkas. Även i Västbanken har det förekommit strider under natten och morgonen och armén har gjort razzior hos välgörenhetsorganisationer som har band till militanta grupper.

Christina Gustafsson

christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista