Telia Sonera expanderar i Danmark

Telekombolaget Telia Sonera stärker nu sin position på mobiltelefonimarknaden och köper danska Orange för 5,5 miljarder kronor. Orange har 605 000 mobilkunder i Danmark.

– Vi skapar oss en mycket större styrka i Danmark. Vi får fler kunder och därmed bättre möjligheter att tjäna pengar i Danmark, Anders Igel, vd för Telia Sonera.

Miljardköp
Telia Sonera köper nu Danska Orange för 5,5 miljarder kronor. Efter köpet kommer bolaget att ha 1,1 miljoner kunder i Danmark. Förvärvet kräver godkännande från EU och den danska IT- och telestyrelsen.

De totala kostnaderna för sammanslagningen beräknas till 540 miljoner kronor. Samtidigt räknar Telia Sonera att sammangåendet ska ge kostnadsbesparingar på 490 miljoner kronor.

Anders Igel fick bara för några veckor sedan kritik, för att inte vilja växa genom förvärv, bland annat från näringsminister Leif Pagrotsky, som genom den svenska staten representerar en av storägarna i Telia Sonera.

Att det skulle ha påverkat beslutet att köpa danska Orange tillbakavisar Anders Igel bestämt.

”Vi gör rimliga affärer”
– Jag bryr mig inte så mycket om kritiken som sådan. Vi tänker inte pressa oss in i några förvärv bara för att det är ett tryck i media, utan vi har en strategi som ligger fast. Den innebär att vi håller oss till det fotavtryck vi har och det handlar om att förstärka oss inom ramen för det. Vi söker affärer, och när de affärerna är möjliga att göra till rimliga villkor, så gör vi dem.

Du menar att ägarnas åsikter inte har någon betydelse för dig som vd.

– Absolut har ägarnas åsikter stor betydelse, och jag tror att våra huvudägare också är med på att vi fullföljer den strategi som vi har och inväntar rätt tillfälle att göra affärer, snarare än för tidigt, säger Anders Igel.

Robert Andersson
robert.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista