Brittisk EU-rabatt kan tillfalla Sverige

Storbritannien föreslås förlora den rabatt som landet har för medlemsavgiften till EU. I stället ska rabatten spridas ut till alla de länder som betalar mer än de får tillbaka till EU, däribland Sverige.

Nästa vecka lägger EU-kommissionen fram ett förslag som det kommer att bli mycket strid om.

Tillfällig lösning
Finansminister Bosse Ringholm säger till Ekot att det här är en naturlig utveckling, att det från början var meningen att britterna skulle ha rabatt som en tillfällig lösning.

Ända sedan en eldfängd Margaret Thatcher slog handväskan i bordet under ett EU-toppmöte 1984 och krävde pengarna tillbaka, har Storbritannien haft på rabatt när det gäller landets avgifter till EU. Men den rabatt som den tidigare premiärministern lyckades utverka, och som ligger på drygt 35 miljarder kronor per år, är nu i farozonen.

Rabatten sprids ut
Enligt ett förslag på nya regler för EU:s framtida budget mellan 2007 och 2013, som kommissionen väntas presentera nästa vecka och som tidningen Financial Times tagit del av, så ska den brittiska rabatten försvinna.

I stället sprids rabatten ut på alla de, i dagsläget sex länder, som betalar mest i förhållande till vad de får tillbaka. Sverige är ett av dem länderna. Förra året betalade Sverige in 24 miljarder kronor och fick tillbaka 12. Med det nya systemet skulle återbetalningen bli något större.

Alla ska komma överens
Innan det här systemet förverkligas så ska EU-ländernas regeringar komma överens, vilket lär bli lättare sagt än gjort. Varje land har vetorätt och britterna har inte alls någon lust att ändra systemet. De insisterar bestämt på att rabatten är rättvis eftersom de menar att EU:s budget i övrigt missgynnar Storbritannien i förhållande till andra länder, bland annat genom de stora jordbruksstöden.

Även om Storbritannien i det här fallet ser ut att stå ensamt mot alla övriga 24 medlemsländer, så lär landet inte ge sig i första taget. Förhandlingarna startar under hösten.

Pontus Mattsson, Bryssel
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".