Vändning på gång för arbetslösheten

För första gången på tre år anställs det fler än vad som sägs upp i de privata företagen och den utvecklingen känner man igen på Företagarnas Riksorganisation.

– Det är första gången sedan 20-talet som det har blivit en nedgång i konkurserna, och det är väldigt glädjande. Vi kan också konstatera att en konjunkturvändning är på gång och det märks oftast först bland de mindre företagen. Med det följer en större optimism, som också spelar stor roll, säger regionordförande Olle Wärmlöf.

Konkurserna har minskat
Sedan år 2000 har antalet konkurser ökat varje år, nu minskar de i nästan alla län. Företaget UC har sammanställt statistik över antalet konkurser i Sverige och i hela landet har konkurserna minskat med sex procent.

Även om det till en början inte betyder fler jobb, så spår Olle Wärmlöf att det snart kommer att vända där också.

– Det kommer inte att slå igenom så snabbt när det gäller sysselsättningen, men med konjunkturuppgången följer på sikt även en ökad sysselsättningsgrad. Jag helt övertygad om att det m något år kommer att ge genomslag även på sysselsättningen, säger han.

Fler arbetstillfällen
Även bland småföretagen blir det alltså ljusare tider framöver. En bild som stämmer överens med en enkät bland 2000 arbetsgivare i Sverige som undersökningsföretaget Exido gjort och som visar att för första gången på tre år så blir det fler arbetstillfällen i de privata företagen.

Det dröjer ändå till 2006 innan det syns ordentligt i arbetslöshetsstatistiken, eftersom offentlig sektor inte har råd att nyanställa i dagsläget, säger Sandro Scocco, direktör på AMS.

– Det är först när offentlig sektor har fått igång sin ekonomi igen, och det beräknar vi att det händer -06. Då kan vi se att hela arbetsmarknaden drar, och då får det ett mycket tydligare genomslag på arbetslösheten, säger han.

Cecilia Cedervall, SR Västmanland
cecilia.cedervall@sr.se

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Jessica Josefsson
jessica.josefsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista