Centern vill flytta makten neråt

Centerpartiet vill utreda ett nytt sätt att styra Sverige, en federalistisk modell, där makt ska flyttas till central nivå bara om medborgarna vill det. Makten ska fördelas nerifrån och upp, anser centerpartiet.

Centerpartiet vill också flytta mer beskattningsrätt till kommunerna.

Den som har utgifterna ska också ha hand om inkomsterna, säger centerledaren Maud Olofsson, som hoppas på stora förändringar.

– Kunde vi skapa ett samhälle där jag hade mer makt över min egen tillvaro så skulle människor också må mycket bättre och vi skulle få ett effektivare Sverige.

Ni skisserar ett Sverige med många fler små kommuner, färre större regioner och en liten stat. Var ska besluten som berör välfärden fattas?

– De allra flesta som berör den nära välfärden ska beslutas hemma vid köksbordet eller i kommunen. För ju närmare vi flyttare besluten desto bättre tror vi att det blir. Det som är viktigt att säga är att det måste vara en tydlig maktdelning, så att det inte andra nivåer kan komma in och säga att ni borde göra så här, utan att det faktiskt är medborgarna i kommunen, i regionen och i staten Sverige som bestämmer vad de olika nivåerna ska göra och det är väldigt viktigt för tydligheten.

I EU-politiken tycker ni att vissa beslut inom vissa områden, där ska majoriteten köra över minoriteten. Vilka sådana beslut i Sverige tycker du ska finnas, vilka områden ska det vara en överstatlighet?

– Vi har ju vissa områden där staten måste vara stark. Försvaret är ett område där vi ju inte vill ha olika regionala försvar, det finns vissa infrastrukturinvesteringar som är nationella, vi kan ta rättsväsendet som också är ett område där vi behöver en nationell nivå. Men sedan finns det delar i det här, högskolor är en del av infrastrukturen som mycket väl kan flyttas ut till regioner eller kanske till och med en del ut i kommuner, slutar Maud Olofsson.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista