Ringholm vill förhindra tidig pension

Finansminister Bosse Ringholm lovade under torsdagen att eventuellt nya avdragsregler för privata pensionsförsäkringar inte kommer att beröra de som redan pensionssparar.

Regeringen har tillsatt en utredning som ska utmynna i nya regler som ska få svenskarna att jobba längre och dra in mer pengar till statskassan.

– Man kan inte ändra lagstiftningen retroaktivt, säger finansminister Bosse Ringholm.

– Är det så att de gamla pensionsspararna fortfarande kommer kunna gå i pension vid 55 års ålder och ha samma avdragsregler som man har haft?

– Vi kan inte retroaktivt ändra den avdragsrätt som vi har haft. Det handlar om hur vi ändrar systemet för framtiden, säger finansministern.

Avdragsregler för generösa
Mer än två miljoner svenskar drar idag av i deklarationen för privat pensionssparande. I pengar rör det sig om 13 miljarder kronor i skatteavdrag varje år, i snitt 6 500 kronor per person. Pensionssparandet kan börja plockas ut redan vid 55 års ålder. Dagens avdragsregler är för generösa anser regeringen som vill att svenskarna ska jobba längre. Dessutom går statskassan varje år går miste om flera miljarder i skatteintäkter.

– Fler människor har lämnat arbetsmarknaden tidigare under senare år och det är en utveckling som oroar. Vi vet att det kommer bli brist på arbetskraft tio-tjugo år framöver och då vill vi inte att vårt skattesystem uppmuntrar människor att lämna arbetsmarknaden för tidigt.

Väcker starka känslor
Utredaren Barbro Palmerlund, som utsågs av regeringen i dag har fram till den 1 december på sig att, dels se över beskattningsreglerna för pensioner, men också att se över reglerna för beskattning av livförsäkringsreglerna. Tanken är att de som går i pension tidigt inte ska få göra några avdrag. De idéerna har väckt starka reaktioner. TCO:s ordförande Sture Nordh är mycket kritisk.

– Det är helt fel. Det är inte alls så att vanliga löntagares sparande under helt liv är problemet till att människor slutar för tidigt. Vi har infört ett pensionssystem som gjort att människor måste börja jobba längre, för att tjäna ihop till sin pension. Man har möjlighet att individuellt spara för att förbättra den. Den rätten måste vara kvar, säger Nord.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista