1 av 2
Alexander Lindblom går industriprogrammet i Ljungby. Foto: David Svanberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Elisabeth Roos-Jonsson.

Gymnasiets yrkesprogram lockar få sökande

2:17 min

Andelen elever som väljer att söka yrkesprogram till gymnasiet i höst minskar dramatiskt. Ett av de program som lockar extremt få elever är industriprogrammet.

– I år är det tyvärr så att vi inte har någon elev som har valt det som förstahandsalternativ, säger Elisabeth Roos-Jonsson, rektor på Sunnerbogymnasiet i Ljungby.

På Sunnerbogymnasiet finns 15 platser på industriprogrammet. Men inte någon av niondeklassarna i kommunen har det alltså som sitt förstahandsval.

– Vi har haft många föräldrar till de här barnen som har blivit uppsagda under åren i Ljungby kommun, säger Elisabeth Roos-Jonsson.

Så lågkonjunkturen kan ha skrämt?
– Ja, det är säkert en del av förklaringen.

I stället är det samhällsprogrammet som lockar flest sökande i Ljungby. Att yrkesprogrammen med industriprogrammet i spetsen tycks vara på tillbakagång är inget unikt för Ljungby. 

– Det är endast 0,1 procent av alla förstahandssökande till nationella program i Stockholms län som har valt industritekniska programmet i första hand, säger Charlotte Andersson, chef för gymnasieantagningen i Stockholms län.

Generellt har andelen sökande till yrkesprogrammen i Stockholms län minskat med nästan 30 procent. Likadant ser det ut i Göteborg.

Ännu finns ingen nationell sammanställning, men trenden verkar vara tydlig. Det är också den bild Mats Söderberg, gymnasieansvarig på Sveriges kommuner och landsting, har.

Han tror att den nya gymnasiereformen som börjar gälla i höst spelar en avgörande roll. Reformen innebär att eleverna på yrkesprogram inte läser lika mycket teoretiska ämnen som tidigare. Vill de bli behöriga till högskolan krävs att de själva väljer att läsa till extra ämnen.

– Syftet har varit det motsatta, att det skulle öka attraktiviteten för utbildningarna. Men eleverna har väl bedömt det här med grund för livslångt lärande, att det väger väldigt tungt för deras val, säger Mats Söderberg.

Alexander Lindblom går första året på industriprogrammet i Ljungby. Han trivs bra med utbildningen. Att ingen har industriprogrammet som förstahandsval till hösten kommenterar han så här:

– Ja, jag tycker mest synd om min lärare Björn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista