Svensk upptäckt av medicin mot tbc

Forskare vid Stockholms universitet har gjort en upptäckt som kan leda fram till ett läkemedel mot multiresistent tuberkulos, som lärt sig överleva normal antibiotikabehandling.

Forskarna har upptäckt hur ett särskilt enzym, så kallat RNR, fungerar i de bakterier som orsakar tuberkulos och klamydia. RNR hjälper bakterierna att tillverka DNA.

Upptäckten kan alltså bana väg för ett sätt att hindra bakterierna från att tillverka sitt DNA. Då kan de inte längre fortplanta sig. På sikt kan det leda fram till nya mediciner mot tuberkulos och klamydia, berättar Martin Högbom, som ingår i forskarlaget.

– Tidigare har man hittat ett annat RNR i tuberkulos som fungerar på samma sätt som vårt, i människa. Men nu har vi hittat en ny variant som finns i klamydia och vi har även hittat den i tuberkulos. Den fungerar på ett lite annorlunda sätt.

– Det är alltid en fördel om ett enzym fungerar på ett något annorlunda sätt jämfört med vårt om man ska utveckla läkemedel emot det, eftersom det annars är stor risk att man skadar det mänskliga enzymet också, inte bara bakterien, säger han.

Lång väg till användning
Om en medicin ska komma ut på marknaden måste ett läkemedelsbolag först nappa på idén. Sedan är det lång väg fram till den färdiga produkten, berättar Martin Högbom.

– Vad gäller utveckling av läkemedel så är det alltid väldigt svårt att säga, men det skulle förvåna mig om någonting skulle kunna komma inom tio år.

Även antibiotika hindrar den bakterie som ska dödas från att föröka sig, men en medicin som slår mot RNR dödar bakterien på ett annat sätt, tidigare i fortplantningen, och därför skulle den kunna bita även på bakterier som lärt sig överlista antibiotika.

Tbc ett växande problem
Multiresistent tuberkulos är ett stort och växande problem. Varje år dör upp till tre miljoner människor i världen av tuberkulos, upp till tre procent av dem avlider av resistent smitta. I Sverige drabbas upp till ett tiotal personer årligen av resitent tbc.

Fortfarande biter viss antibiotika även på multiresistent tbc, men behandlingen är mindre effektiv, ger biverkningar, tar lång tid och är mycket dyr. Allför dyr för många länder, berättar Sven Hoffner på Smittskyddsinstitutet.

– Ett nytt preparat som är effektivt både mot känslig och resistent tuberkulos, som inte är för dyrbart utan användbart i de länder där problemen är störst, skulle ha en mycket stor betydelse , säger han.

Annika Lund
annika.lund@sr.se

Forskarnas resultat publiceras på fredag i den vetenskapliga tidskriften Science.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".