Falsk trygghet innan tsunamin slog till

2:31 min

I Japan är nu uppemot 400 000 människor hemlösa efter jordbävningen och tsunamin. Många av överlevande som Ekots korrespondent träffat säger att de före jordbävningen trott de var säkra i sina hem. Men tsunamins räckvidd har överraskat även experterna.

Yuko Sugiyama, vars hus låg åtta kilometer från stranden kände sig säker i sitt hem.

– Vi trodde aldrig att tsunamin kunde nå så här långt, säger hon.

Men det kunde tsunamin. Hela samhället Ogatsu är helt förstört, inte ett enda hus står kvar. På båda sidor av Yuko Sugiyamas och hennes man Yugos hus dog grannarna.

Yukios mamma saknas och befaras död men paret själva hade turen att befinna sig på ett sjukhusbesök när tsunamin slog till.

Japan har byggt skyddsmurar i betong mot tsunamier kring ungefär 40 procent av sin kust. I en del fall är murarna uppemot tio meter höga. Men i det här fallet verkar de inte ha hjälpt.

Experter säger att det beror på att ingen kunnat förutspå ett så stort skalv och en tsunami som få trodde var möjlig.

En del säger att skyddsmurarna invaggat människor i falsk trygget, som gjorde att de inte flydde när den stora jordbävningen inträffade utanför kusten. Andra experter säger att murarna kan ha varit för låga.

Yugo Sugiyama håller på att snickra ihop ett enkelt skjul, med hjälp av spillrorna av sitt hus. I skjulet vill de förvara sina få kvarvarande egendomar. De berättar att det finns ett härbärge i närheten.

- Men det är helt fullt av gamla och sjuka, så vi vill inte tränga oss på där, säger Yuko.

I stället sover makarna Sugiyama i sin bil, trots att temperaturen faller under fryspunkten på natten. När vi ska gå orkar Yuko Sugiyama inte längre. Hon bryter samman och börjar gråta. Hon säger att paret förlorat allt de har, utom kläderna de går i och sin bil som de nu sover i.

– Vi har inte ens pinnar att äta med, säger hon.

– En del brukar säga att tårarna till sist tar slut. Men det verkar inte stämma. Jag kan inte sluta gråta efter det som hänt här, avslutar Yuko Sugiyama.

Nils Horner

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista