Maud Olofsson.

Centern talar för företagarna och EU

På torsdagen talade centerledaren Maud Olofsson i Visby på Gotland, som är ett av centerpartiets starkaste fästen. Hon talade om makt över det egna livet, stöd till företagsamhet och drömmen att ta över regeringsmakten.

Enligt Maud Olofsson finns det en stor oro i Sverige över allt som inte fungerar. Vid sina resor landet runt, sa hon, är den vanligaste frågan:

– Vart tar pengarna vägen?

Oro över vardag och oro över framtid och längtan efter en annan ordning - sådant är läget i Sverige, enligt Maud Olofsson, som talade om det forna folkhemmet.

– Har ni tänkt på att då hade vi råd att bygga vägar, då hade vi råd att bygga elnät, vi hade råd att bygga järnvägar. Idag har vi inte ens råd att reparera alltihopa. Någonstans måste det ju vara nåt fel, sa Maud Olofsson i sitt tal.

För federalism
Under förra årets Almedalsvecka fick Maud Olofsson nästan bara uppmärksamhet för sitt uttalande att Hitler gjorde tokiga saker.

I år pläderar hon för federalism och har fått ökat fäste i centerrörelsen för en ny EU-politik och för sitt försvar för att alla EU-medborgare ska behandlas lika.

En rutinerad politisk bedömare, förre moderatledaren Ulf Adelsohn, lyssnade och jämförde med forna centerledare.

– Det är ju 180 graders vändning om man jämför med Olof Johansson. Hon talar egentligen inte om fördelningspolitik. Hon talar om tillväxt hela tiden. Hon vill något. Hon har lite glöd. Jag tror att det är en ganska härlig person att samarbeta med i en regering, säger han.

Siktar på statsministerpost 
Budskapet gick hem hos flera av de andra åhörarna också.

– Det här med medmänsklighet och att man ska ställa upp för varandra och om vi hade lite mer skyddsnät, fick vi ju ett mildrare samhälle.

– Jag tycker att det är jättefint att hon försöker kämpa så för dem som är företagare, för de stupar ju på alla tokiga regler och alla blanketter de ska fylla i. Det säger Anna Ulmstedt och Barbro Johansson som lyssnade på Maud Olofsson i Almedalen.

Maud Olofsson vill ha sagt att hon redan börjat förbereda regeringsskiftet och gjorde klart i kvällsminglet efter talet att hon siktar på statsministerposten.

– Om man väljer att ställa upp som partiordförande, då väljer man också att ställa upp som statsministerkandidat, sa hon.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista