KI: Svensk ekonomi fortsatt stark

0:53 min

Svenska hushåll och näringslivet tror fortfarande på en stark ekonomi, men förväntningarna har minskat något sedan i februari. Det visar Konjunkturinstitutets senaste barometer som mäter stämningsläget i svensk ekonomi.

Hushållen är helt enkelt inte riktigt lika säkra på den egna ekonomin längre.

För näringslivets del stiger tilltron inom tillverkningsindustrin som tuffar på med bra orderingång och produktionstillväxt, samtidigt som sysselsättningen stiger märkbart.

Även byggsektorn rapporterar bra orderingång, men bristen på arbetskraft är ett problem. Nästan vartannat företag säger att brist på folk är det främsta hindret för verksamheten

Även för detaljhandeln går det bra, även om försäljningen de senaste månaderna inte utvecklats så starkt som företagen räknat med.

Men bilhandeln utgör ett undantag med fortsatt stark tillväxt. 

Efterfrågan för de privata tjänstenäringarna ökar tydligt, sysselsättningen stiger och tjänsteföretagens förväntningar talar för en fortsatt stark efterfråge- och sysselsättningstillväxt, enligt KI.

Gunilla Hansen Bering

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista