Tele2 varnar för Ryssland

Det svenska telebolaget Tele2 varnar nu sina egna aktieägare, för dom stora riskerna i bolagets ryska dotterbolag.

Tele2:s företrädare brukar ofta beskriva Ryssland som den stora framtidsmarknaden för bolaget. Men även om möjligheterna för Tele 2 i Ryssland är stora, är svårigheterna det också. Därför varnar bolaget nu sina aktieägare för situationen där. I ett dokument dokument inlämnat till den amerikanska finansinpektionen SEC skriver Tele2:

”Den politiska och legala miljömn i Ryssland äre relativt volatil i jämförelse med andra länder där vi är verksamma, och det råder i nelighet med det en större risk att politiska och legala förändringar ska ske, som kan ha en negativ effekt på resultatet för våra ryska verksamheter.”

Dokumentet, som citatet är hämtat från, är till för att ge de amerikanska aktieägarna en bild av riskerna i bolagets verksamhet. Någon sådan här varning gav inte Tele2 före oktober i fjol, då det ryska oljebolaget Yukos huvudägare Chodorkovskij greps, misstänkt för skattebrott.

Sedan dess har turerna kring Yukos varit många, och nu hotas bolaget av konkurs. De flesta bedömare anser att den juridiska processen mot Yukos och Chodorkovskij är politiskt motiverad. Å många är oroliga för vad det ska få för konsekvenser för affärsklimatet i landet.

Den amerikanska regeringen varnar till exempel för att Yukos-affären kan skrämma bort utländska investeringar från Ryssland.  Men enligt Johnny Svedberg har varningen till Tele2:s aktieägare ingenting med Yukos-affären att göra.

-Jag tror Yokus-affären har en helt annan bakgrund än det vi bedriver inom telekom. Det har spekulerats mycket i tidningar vad som skulle ligga bakom affären, men jag kan inte se att det skulle påverka Tele2:s verksamhet, säger Johnny Svedberg, regionchef Tele2.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista