Tele2 varnar för sitt eget dotterbolag

Dragkampen om det ryska oljebolaget Yukos fortsätter och utländska bedömare oroar sig över affärsklimatet i landet. Det svenska telebolaget Tele2 varnar nu sina egna aktieägare för de stora riskerna i bolagets ryska dotterbolag.

– Det är mer krångel, det är mer byråkrati, det tar längre tid. Det är mer komplicerat, det är inte lika genomarbetade regleringsvillkor inom telekomområdet och det finns egentligen ingen riktig vilja att avreglera marknaden, säger Tele2:s regionchef Jonny Svedberg.

Beskrivs som framtidsmarknad
Han jämför sina erfarenheter från Ryssland med sina förväntningar när Tele2 gick in i landet hösten 2001. Företagets företrädare brukar ofta beskriva Ryssland som den stora framtidsmarknaden för bolaget.

Även om möjligheterna för Tele 2 i Ryssland är stora, är svårigheterna det också. Så stora, att bolaget nu varnar sina aktieägare för situationen där. Så här skriver Tele2 i ett dokument inlämnat till den amerikanska finansinpektionen SEC:

”Den politiska och legala miljön i Ryssland är relativt volatil i jämförelse med andra länder där vi är verksamma, och det råder i enlighet med det en större risk att politiska och legala förändringar ska ske, som kan ha en negativ effekt på resultatet för våra ryska verksamheter.”

Dokumentet, som citatet är hämtat från, är till för att ge de amerikanska aktieägarna en bild av riskerna i bolagets verksamhet.

Oroligt efter Yukosaffären
Någon sådan här varning gav inte Tele2 före oktober i fjol, då oljebolaget Yukos huvudägare Chodorkovsky greps, misstänkt för skattebrott.

Sedan dess har turerna kring Yukos varit många, och nu hotas bolaget av konkurs. De flesta bedömare anser att den juridiska processen mot Yukos och Chodorkovsky är politiskt motiverad. Många är oroliga för vad det ska få för konsekvenser för affärsklimatet i landet.

Den amerikanska regeringen varnar till exempel för att Yukosaffären kan skrämma bort utländska investeringar från Ryssland.

– Jag tror att Yukosaffären har en helt annan bakgrund än det vi bedriver inom telekom. Det har spekulerats mycket i tidningar om vad som ligger bakom det här, men jag kan inte se att det skulle ha påverkat Tele2:s verksamhet överhuvudtaget, säger Johnny Svedberg.

Kalle Nilsson
kalle.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".