Nya tag mot hatbrotten i Malmö

2:21 min

Malmö är den stad i landet där hatbrotten ligger över riksgenomsnittet. Därför sätts nu politiker, tjänstemän, lärare och poliser i skolbänken för att lära sig om antisemitism och islamofobi.

Diskussionen om antisemitism och islamofobi är en högst infekterad fråga i Malmö och det socialdemokratiska kommunalrådet Ilmar Reepalu är viss mån självkritisk.

– Jag tror att diskussionen om hatbrott måste tas på mycket större allvar än vad den hittills har gjort. Vi har en bra lagstiftning på området, men den lagstiftningen tillämpas inte så konsekvent av vare sig polis eller åklagarmyndighet, säger Ilmar Reepalu.

Under flera år har olika händelser i Mellanöstern fått direkta konsekvenser för judarna i Malmö. Bombdåd, skadegörelse och trakasserier har lett till omfattande och dyrbara säkerhetsåtgärder i den judiska församlingen.

Och Malmös muslimer har oroats för att drabbas av en kollektiv skuldbeläggning efter olika terrordåd i Europa. Detta måste få ett slut, säger Ilmar Reepalu.

– Den typ av konflikter vi har ute i världen ska inte spilla över på någon människa som bor i Malmö, säger han.

Malmös kommunalråd har anklagats för att sopa problemen med hatbrott och framför allt antisemitiska hatbrott under mattan. Nystartade Dialogforum, där representanter för Malmös muslimer, judar och romer deltar, är en reaktion på den kritiken.

Ilmar Reepalu ångrar att han i debatten om hatbrott mot judar i Malmö jämförde sionism med antisemitism.

– Det var fel av mig att göra det. Antisemitismen är en förfärlig sak som vi har med oss i den västerländska historien och den ska alltid självklart bekämpas.

Idéhistoriker Henrik Bachner varnar för illa underbyggda påståenden om att olika typer av rasism minskar eller inte är så allvarliga. Det finns en högst levande antisemitism parallellt med en påtaglig fientlighet mot muslimer. Det finns ingenting i forskningen som visar att en form av rasism har ersatts av en annan.

– Det här är en uppfattning som emellanåt kommer till uttryck i dag, och man påstår också ibland att antisemitismen i dag skulle ha ersatts av fientlighet och fördomar mot muslimer, men tittar vi på forskningen och det vi kan se så stämmer inte detta, bilden är mycket mer sammansatt.

– Det finns en mycket levande antisemitism som vi ser i flera europeiska länder och den finns också i Sverige, och det finns också en antimuslimisk strömning som är väldigt oroväckande, liksom det finns fientlighet mot romer och en rad andra grupper. Vi måste klara av att se dessa parallella strömningar, att det finns olika former av rasism och fientlighet i våra samhällen, säger Henrik Bachner som är idéhistoriker.

Jens Ericson, Malmö

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista