Soldat erkänner mord på civila

1:17 min

I USA har en av de fem soldater som ställts inför krigsrätt åtalad för mord på obeväpnade civila afghaner erkänt sig skyldig och dömts till ett lång fängelsestraff.

Soldaten, korpral Jeremy Morlock, fick 24 år och inte livstid eftersom han gjort en uppgörelse med åklagaren om att vittna mot de fyra andra som också deltog i mordpatrullen.

Morlock dömdes för att ha medverkat i tre mord. De fem soldaterna var stationerade i Kandaharprovinsen i södra Afghanistan, och morden var ingen överloppsgärning, enligt åklagaren och korpral Morlock beslöt de fem soldaterna att bilda en "kill squad", en mordpatrull, och medvetet döda civila afghaner bara för nöjes skull, det första mordet ägde rum i januari förra året.

Soldaterna skändade sina offer och tog bland annat troféer i form av avhuggna fingrar, de tog också fotografier där de poserade bredvid de döda kropparna, det tyska nyhetsmagasinet der Spiegel publicerade i veckan några av bilderna.

Soldaterna placerade sedan ut vapen bredvid de döda för att få det att framstå som att de var talibankrigare. Det här är det mest uppmärksammade mordfallet rörande amerikanska soldater i Afghanistan.

Den som Morlock utpekar som ledaren, förstesergeanten Calvin Gibbs, förnekar anklagelserna, han säger att Morlock är en narkotikamissbrukare som kan ha utfört morden helt på egen hand.

Sten Sjöström, New York

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista