Psykiskt sjuka barn spärras in i USA

På ungdomsanstalter runtom i USA finns idag 15 000 psykiskt sjuka barn som hålls inspärrade under fängelseliknande former utan att få någon vård.

Det visar kongressens undersökning, som är den första landsomfattande kartläggning som har gjorts av amerikanska ungdomsvårdsanstalter.

De yngsta är sju år
Rapporten visar att åtta procent av barnen på ungdomsvårdsanstalterna är klassade som psykiskt sjuka de flesta av dem har inte begått några brott, utan hålls inlåsta i väntan på vård. De yngsta barnen är bara sju år, konstaterar kongressrapporten.

Anledningen till att psykiskt sjuka barn sitter i ungdomsfängelse är att det inte finns plats för dem inom den offentliga mentalvården, eller att föräldrarna inte har råd att betala för den vård som barnen skulle behöva. I USA finns ju ingen allmän sjukvårdsförsäkring och mer än fyrtio miljoner amerikaner saknar helt sjukförsäkring och har inte heller råd att söka privat vård.

Tragiska följder
I kongressrapporten vittnar både jurister och barnpsykiatriker om vilka följder inlåsningen kan få.

Ett exempel är en trettonårig pojke som beskrivs som djupt deprimerad med självmordstankar, han hölls isolerad i ett ungdomsfängelse i fem månader. Hans psykiska hälsa förvärrades allvarligt, konstaterar rapporten.

Ginna Lindberg Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista