Stridsvilja och hyllningskörer i Benghazi

2:38 min

Trots hårda strider i Misrata och Ajdabiya, är stämningen i Benghazi optimistisk och beslutsam bara fem dagar efter att Kadaffis styrkor var på väg in i motståndsrörelsens huvudstad.

Styrkta av koalitionens flygattacker, börjar rebeller nu röra sig tillbaka till Ajdabiya för att återta staden efter att de tvingats till reträtt.

Vid segerdemonstrationer på torget i Benghazi hyllas framförallt Frankrike. Den pensionerade piloten Masoud Ibrahim menar att om flygräderna inte inletts hade Kadaffistyrkorna jämnat Benghazi med marken.

– De allierade räddade livet på oss när de inledde sin insats, Kaddaffis planer var att utplåna hela Benghazi, säger han.

Även andra utrycker sin tacksamhet.

– Tack Sarkozy, tack Obama, säger 20-åriga Nadia och får medhåll av de äldre kvinnorna på torget.

Men bara 15 mil därifrån i Ajdabiya, pågår hårda strider. Nio människor dödades igår, ambulanser kan inte evakuera dem och i bårhuset kan inte ta hand om dem.

Det finns ingen elektricitet, det berättar Nadias syster som flydde från Ajdabiya i förrgår. Till och med moskéerna bombarderades av Kadaffis styrkor, säger hon.

Och eftersom Kadaffis styrkor och stridsvagnar finns mitt bland civilbefolkningen i städer som Ajdabiya kommer de inte att kunna stoppas av koalitionens missiler och flygattacker - nu är det rebellerna som störtar tillbaka till Ajdabiya beväpnade med kalasjnikovs.

En av de som idag, på morgonen, återvänder är Ali.

– Antingen segrar vi, eller så dör vi martyrdöden, säger han.

Hemma har han en sju månaders bebis och jag frågar vad hans fru tycker om att han som frivillig ger sig iväg med en kalasjnikov. Hon har inget att säga, svarar Ali, förvånad över frågan.

– Min fru vet att om inte vi slåss kommer Kadaffis styrkor hit och dödar och våldtar. Kadaffi har sagt åt dem att de får göra vad de vill med motståndsrörelsen, säger Ali.

Cecilia Uddén, Benghazi

Cecilia Uddén vid en stridvagn i Benghazi. Foto: Sveriges Radio

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista