Longyearbyen på Svalbard samlar många nationaliteter.

Svalbard lockar forskare och turister

Näringslivet på den norska ö-gruppen Svalbard genomgår stora förändringar. Gruvdriften med kol är fortfarande viktig, men de övriga arbetsplatserna sysselsätter i dag fler och området utvecklas hela tiden.

Området runt största samhället Longyearbyen, med 1 800 invånare, nakna fjäll och renar som betar bland husen, utvecklas i raketfart.

Turistnäringen har exploderat och polarmiljön lockar allt fler forskare från hela världen hit. Nu byggs ett forskningscenter för 400 miljoner norska kronor och ön har fått bredband.

Tror på turismen
Från att ha varit en ort för gruvarbetare och deras familjer så har andra arbetsplatser gått om gruvnäringen i antal sysselsatta. De andra arbetsplatserna sysselsätter idag två tredjedelar, gruvnäringen en tredjedel.

Sigmund Engdahl vid Longyearbyen Lokalstyre tror att bland annat turismen och rymdforskningen kommer att utvecklas mer.

Norskt skatteparadis
Svalbard är ett norskt skatteparadis med låga företags- och inkomstskatter. Det är samtidigt tufft att vara företagare här, hundra mil från fastlandet.

– Det går inte att springa över gatan. Om något fattas kan man få vänta på båttransport i veckor eller månader, säger bilförsäljaren Anders Lindseth.

Beatrice Janzon, Longyearbyen på Svalbard
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista