Stor efterfrågan på norsk kol ger vinst

Det är stor efterfrågan på kol på den internationella marknaden och tiderna blomstrar för världens nordligaste kolgruva i Svea, på norska ögruppen Svalbard.

Det är den enda platsen i Norden med kolgruvor. I år ser det ut att bli en rekordvinst för det norska gruvbolaget där.

Gruvarbetarnas pannlampor lyser upp i de mörka gruvgångarna. Joel Barkhage från Göteborg är platschef och visar runt bland maskinerna.

Drevs av svenskar
I början av 1900-talet var det svenskar som drev gruvverksamhet här. Namnet Svea, på det lilla gruvsamhället, kommer från den tiden. Nu är det norska statliga bolaget Store Norske som bryter kol här som sin huvudverksamhet.

För några år sedan gick gruvorna här mittemellan Nordpolen och norska fastandet med underskott, men i dag behöver inte Store Norske statligt stöd längre.

– 200 miljoner norska kronor i vinst år, det är nästan tre gånger så mycket som förra året. Blir det sämre blir jag besviken, säger vd:n Robert Hermansen.

Effektivast i världen
Förklaringarna till framgångarna nu är att kolpriserna är höga. Efterfrågan på kol som energikälla ökar i USA, Kina och Japan. Dessutom är det här den gruva under jorden som har högst produktivitet i världen per anställd, säger vd:n.

Store Norske exporterar till bland annat Tyskland, Finland och Danmark. Kolet går till kraftverk, cement- och stålproduktion.

Protester från miljövänner
Flera miljöorganisationer i Norge tycker att landet borde föregå med gott exempel och lägga ned gruvverksamheten med tanke på hur kol förorenar när det används. Andra länder i Europa stänger kolgruvor.

Robert Hermansen räknar med lönsamhet här i minst 25 år till, och mycket längre om nya gruvor startas.

– Vi kan säkert göra nya fynd här, säger han.

Beatrice Janzon, Svea på Svalbard beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".