Lägre värde på bevis som varit borta

Polisen har tappat bort viktigt bevismaterial i två uppmärksammade kvinnomord från 80-talet. Även om bevismaterialet dyker upp igen är det inte säkert att eventuella DNA-fynd kan användas vid en rättegång.

Det har vid olika tillfällen förts fram misstankar om att en seriemördare ligger bakom flera ouppklarade kvinnomord i Stockholm i början av 80-talet. Därför granskar nu en särskild grupp inom Stockholmspolisen tre av kvinnomorden och hoppas att med hjälp av modern DNA-teknik hitta nya spår.

”Vi ska ha koll på varenda grej”
I två av fallen kan polisen inte finna det material, bland annat kläder, som skulle analyseras. Även om kartongerna med kläderna kommer till rätta kan det bli svårt att använda eventuella nya DNA-fynd, eftersom ingen kan utesluta att fynden hamnat på kläderna när de varit borta.

– Vi har inte haft någon kontroll på det då. Vi ska veta exakt vad som är gjort med varenda grej som vi har hand om. Tappar vi kontrollen över någonting så faller lite av säkerheten, säger Bengt Wingqvist, chef för polisens tekniska rotel i Stockholm.

”Bevisvärdet sjunker”
Gunnar Bergholz är professor processrätt vid Lunds universitet. Han säger att domstolen måste ta hänsyn till risken att det tillkommit material på exempelvis kläderna.

Det innebär att värdet av nya DNA-fynd sjunker om polisen inte kan redovisa hur kläderna hanterats när de var borta.

– Försvaret kan skapa en viss osäkerhet om detta och det finns risk för att det kan sänka bevisvärdet. DNA har annars ett väldigt högt bevisvärde. Man kan till och med säga att domstolen själv är skyldig att tänka på frågan om förväxling, misstag eller smitta, säger Gunnar Bergholz.

Att bevismaterial har försvunnit beror på att det inte tidigare var klart angivet vem som hade ansvar för materialet i ouppklarade mordutredningar, säger Bengt Wingqvist, chef för polisens tekniska rotel.

Bo-Göran Bodin
bo.goran.bodin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".