Färre asylsökande till Sverige

Antalet personer som söker asyl i Sverige har hittills i år minskat kraftigt jämfört med förra året.

Migrationsverket hävdar att minskningen beror på att antalet irakier som söker sig till Sverige har blivit färre och dessutom har det nya fingeravtrycksregistret inom EU gjort det svårare att söka asyl i mer än ett land.

Under det första halvåret i år har 11 457 personer sökt asyl i Sverige, en minskning med 19 procent jämfört med första halvåret 2003 då 14 141 personer sökte asyl. Minskningen av antalet asylsökande märks enligt Migrationsverket i hela Europa.

Det finns flera förklaringar. Antalet irakier som söker sig till Sverige mer än halverats jämfört med förra året, dessutom har flyktingströmmen från Somalia avtagit.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka har EU ett gemensamt register med alla asylsökandes fingeravtryck, Eurodac. Det innebär att en person som söker asyl i exempelvis Tyskland och får avslag inte ska kunna söka asyl i något annat EU-land.

Nu börjar man på allvar se konsekvenserna av det nya systemet, det säger Anna Wessel som är chef på Migrationsverkets praxisenhet.

– Vi bedömer på ett tidigt stadium utan att vara färdig med analysen att Eurpdac har den effekten att det inte lönar sig att söka asyl i flera länder, säger hon.

David Svanberg
david.svanberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista