Saabs vinst spås öka

Försvarsföretaget Saab presenterar i dag, fredag, sitt kvartalsrapport för det andra kvartalet 2004. Analytikerna spår en ökad vinst.

Under kvartalet har Saab fått flera kontrakt, bland annat på pansarbrytande vapen och luftvärnsrobotar till Australien på 400 miljoner kronor.

Saab:s resultat väntas bli 325 miljoner kronor innan skatt och rörelsemarginalen, resultatets andel av hela omsättningen, 8,5 procent, bättre siffror än för samma tid förra året. Detta enligt prognoser från analytiker som nyhetsbyrån SME sammanställt.

Saab har i dag omkring 13 000 anställda, men företaget håller på med nedskärningar och förra kvartalet sade man upp 150 anställda i Linköping, Arboga och Stockholm. De flesta arbetade med utveckling.

Mer än hälften av Saabs beställningar är utländska, bland annat har flera stora beställningar kommit från det amerikanska försvaret. Det svenska försvaret är fortfarande en grundpelare för företaget och höstens svenska försvarsbeslut är väldigt viktigt för Saabs framtid.

Kristoffer Morén
kristoffer.moren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista