Mijailo Mijailovic blev dömd till vård.

"Definition av allvarlig psykisk störning måste ändras"

Uppdaterad 17:05
Det är dags att ändra definitionen på vad som är allvarlig psykisk störning i juridisk mening. Det säger Sten Lewander, professor och chefsöverläkare vid rättspsykiatriska kliniken i Malmö.

I går, torsdag, dömde Svea Hovrätt Mijailo Mijailovic till rättspsykiatrisk vård och rev därmed upp tingrättens dom om livstids fängelse. Sten Lewander tror att Milailovic kommer att vårdas minst tre år innan han släpps fri, säger Sten Lewander.

– Det är två saker. Dels kan hans psykiska hälsa förbättras, det kan den antagligen. Det andra problemet är om hans farlighet reduceras, det kan det antagligen också. Det förra kan man få till snabbt, det senare måste man ha lång observationstid för att bli övertygad om. Min bedömning utifrån praxis, är att i minst tre år är han under säkra förhållanden på en psykiatrisk klinik.

Gråzon
Sten Lewander säger att det var riktigt att döma Mijailovic till vård men säger att hans diagnos, allvarlig psykisk störning, är svår att bedöma eftersom Mijailovic ligger i en gråzon mellan sjuk och frisk.

Utomlands hade han aldrig dömts till vård, han hade i stället bedömts vara ”begränsat tillräknelig” och dömts till tidsbegränsat fängelsestraff. Han hade förmodligen fått en farlighetsrubricering och blivit inlåst på obestämd tid beroende på hur vården fungerade på honom, säger Sten Lewanader. Det borde också vara möjligt i Sverige.

Existerar ingenstans i världen
– Definitionen av allvarlig psykisk störning måste ändras, säger Sten Lewander.

– Som psykiater letar man förgäves i böckerna efter begreppet ”allvarlig psykisk störning”. Det beror på att det är ett hemkokt svenskt begrepp. Definitionsförslaget är rena katastrofen, därför har psykiatrin fått höfta till sina egna definitioner, säger han.

Hur skulle definitionen se ut?

– Den borde bort helt enkelt. Vi ska ha en definition av tillräknelighet som är juridisk. Sedan ska domstolarna fråga experter hur den här personen funkar psykiatriskt. Nu har vi ett hemkokt system som inte existerar någon annanstans i världen, säger Sten Lewander, professor i allmänpsykiatri.

Sten Lewander får stöd av Marcus Heilig, som är forskningschef på Huddinge universitetssjukhus psykiatriska avdelning.

– Jag håller med Sten Lewander och tycker att man ska återgå till den gamla rättstraditionen. Har man psykisk sjukdom av väldigt specifik natur då ska man ha tillbaka ansvarsfrihetsbegreppet.

Patienter ska avtjäna straff
En annan fråga är om patienter som vårdats på en rättpsykiatrisk klinik klart ska avtjäna fängelsestraff efter avslutad behandling eller ej och risken för återfall. En statlig utredning föreslår även att färdigvådade brottslingar ska avtjäna straff efter avslutad vård, något som till exempel riksdagledamoten Johan Persson, folkpartiet anser.

De undersökningar som har gjorts av dem som lämnar rättspsykiatrin och de fångar som lämnar fängelser visar samtidigt att återfallsrisken är högre för dem som lämnar fängelset. Mer än hälften av dem gör sig skyldiga till nya brott efter frigivningen mot en tredjedel av dem som lämnar psykiatrin.

En förklaring kan vara att många sjuka döms till fängelse, enligt Marcus Heilig.

– Man ser ett antal sådana patienter inom kriminalvårdssystemet och det är inte systemet skapt för, säger Heilig.

Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se

Marcus Ålsnäs
marcus.alsnas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista