Systembolagets försäljning nedåt

Systembolagets försäljning fortsätter att minska. Jämfört med juniförsäljningen förra året gick nu försäljningen ned 16 procent. Tråkig utveckling, säger Systembolagets Micael Wallteg.

– En tråkig utveckling, säger Systembolagets vice vd Micael Wallteg.

Nytt i Systembolagets junisiffror är att även vinförsäljningen minskar kraftigt. Nästan fem procent i juni månad i år jämfört med juni förra året.

– Jag tycker att det är en tråkig utveckling. Det är inte bra för vare sig folkhälsan eller systembolaget, säger Micael Wallteg.

Rasat sedan april
Det var i april som det stora raset för Systembolagets försäljning började. Då minskade både sprit, vin, starköl och ciderförsäljningen. Likadant ser det ut nu i juni. Det enda som ökar är försäljningen av alkoholfritt.

Orsaken till minskningen tros vara att införseln av billig alkohol från utlandet fortsätter att öka. Därför driver Systembolaget frågan om att den svenska alkoholskatten ska sänkas.

Idag är skatt och moms 86 procent av försäljningspriset på sprit, det är mer än dubbelt så hög skatt som våra grannländer har.

Folkhälsan
Systembolagets strategi för att behålla vin- och spritförsäljningen är att värna om folkhälsan.

– Det som kommer in här det kommer in okontrollerat och oreglerat. Det gör det lätt för ungdomar att komma åt de här varorna. Man kan konstatera att det dricks mer om man har stor volymer i hemmet. Det är inte bra för folkhälsan, säger Micael Wallteg.

Annika Hjärtstam
annika.hjartstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista