Riktvärdet för radon halveras

Idag är riktvärdet förradon i inomhusluft 400 becquerel per kubikmeter luft, men nu ska det halveras.

Ann Thuvander är chef för enheten för Hälsoskydd på Socialstyrelsen. Hon har länge velat sänka riktvärdet.

– Jag hade gärna satt ett riktvärde på 200 becquerel mycket tidigare, eftersom det är motiverat ur hälsosynpunkt. Men man har tidigare tyckt att det var en alltför drastisk gräns eftersom det blev så många bostäder som måste saneras, säger hon.

Näst vanligaste orsaken till lungcancer
Radon är näst efter tobaksrökning den vanligaste orsaken till lungcancer.

Radon luktar inte, syns inte och smakar ingenting. Det finns i marken och i byggnadsmaterial.

Den här ändringen är en anpassning till de mål som riksdagen fastställt och som innebär att radonhalten i alla bostäder ska vara lägre än 200 becquerel per kubikmeter luft år 2020.

Man räknar med att mellan 380 000 och 480 000 bostäder i landet har radonhalter över nya riktvärdet.

”Blir nytt ståhej”
Peder Persson är mäklare i Umeå och han tycker att det idag är mindre ståhej kring radonhus än vad det var för ungefär åtta år sedan.

– Då var det väldigt i ropet. Det gick ju ner ett rött skynke för en spekulant om man bara nämnde ordet radon. Nu kommer det ta en ny fart. Det är lite tråkigt för de som har hus som är byggt av radonhaltigt material, säger Peder Persson

Man kan sänka radonhalten, vanligtvis genom att installera radonsug eller förbättra ventilationen. Redan sedan tidigare kan man få bidrag till detta.

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".