Nya krav på skatteavdrag för hushållstjänster

Finland har infört skatteavdrag för hushållsnära tjänster som städning och barnpassning. Därför efterlyser - Anne Ludvigsson, vice ordförande i socialdemokraternas kvinnoförbund och riksdagsledamot - en ny diskussion om skatteavdrag för hushållsnära tjänster i Sverige.

Avgörande för möjligheten att införa skatteavdrag för hushållsnära tjänster i Sverige,  är om man kan visa att den finska modellen går ihop ekonomiskt,  dvs om skatteavdragen uppvägs av att minskat svartjobbande och att fler kommer i arbete, menar Anne Ludvigsson.

En rapport om det väntas senare i år. Finland införde skatteavdrag för hushållsnära tjänster 1997 för att få ner arbetslösheten som då låg på 17 procent. Avdragsmöjligheten utnyttjades förra året av 900 000 finnar. Den stora gruppen är barnfamiljer med vanliga inkomster.

Efterfrågan på hushållsnära tjänster har blivit så stor att det är svårt att få personal till branschen och det håller nu på att höja lönerna för städpersonal, säger Taija Härkki, forskare i ekonomi vid universitetet i Helsingfors. Arbetslösheten i Finland har sjunkit till tio procent men det är svårt att veta hur mycket skatteavdragen betytt, säger hon.

                                                          Reporter Ylva Esping

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista