Framtistron spirar i Nordnorge

Näringslivet på norska ögruppen Svalbard genomgår stora förändringar. Gruvdriften med kol är fortfarande viktig i området. Men de övriga arbetsplatserna sysselsätter idag allt fler och utvecklas hela tiden.

-Jo, vi är nöjda och säljer 50 – 60 bilar om året. Det tycker vi är bra med tanke på hur få som har körkort på ön, säger Anders Lindseth, bilförsäljare på ön Svalbard.

Longyearbyen, med sina nakna fjäll och renar som betar bland husen utvecklas i raketfart. Turistnäringen har exploderat och polarmiljön lockar alltfler forskare från hela världen hit. Nu byggs ett forskningscenter för 400 miljoner norska kronor och ön har fått bredband. Från att ha varit en ort för gruvarbetare och deras familjer så har andra arbetsplatser gått om gruvnäringen i antal sysselsatta. De andra arbetsplatserna sysselsätter idag två tredjedelar, gruvnäringen en tredjedel.  

Sigmund Engdahl vid Longyearbyen Lokalstyre tror att bland annat turismen och rymdforskningen kommer att utvecklas mer:

-Kol kommer fortsatt att vara en fortsatt viktig näring, men jag tror att både forskningsverksamheten på plats och turistverksamheten kommer att fortsätta växa i betydelse för näringslivet.

                                                       Beatrice Janzon, Norge

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".