Ringholm utlovar skattesänkningar

Mer pengar till kommunerna och skattesänkning redan till årsskiftet. Det utlovade finansminister Bosse Ringholm i Almedalen på Gotland på fredagseftermiddagen. Förslaget ogillas av vänsterpartiet.

– De viktigaste uppgifterna för oss är att ge pengar till kommun och landsting. Vi har avsatt femton miljarder kronor för de närmaste två åren och vi ska se om det finns mer pengar som vi kan avsätta åren framöver, säger Bosse Ringholm.

Är ambitionen att de pengarna ska komma redan i höst?

– För 2005 så har vi utomordentligt liten budgeteringsmarginal, utan det är för 2006 som läget ser ljusare ut. Allt under förutsättning att konjunkturen utvecklas lika positivt som vi ser för närvarande.

Skattesänkningarna kan komma redan till årsskiftet?

– Jag hoppas det. Det är ett viktigt socialdemokratiskt steg att vi kan genomföra skattesänkningar redan vi årsskiftet, samtidigt som vi förstärker satsningarna på kommun och landsting. Vi bör kunna göra både och.

Vård och skola får vänta
De dåliga tiderna är över och nu är det dags att börja genomföra alla vallöftena från valrörelsen 2002. Det var finansministerns budskap i Almedalen idag, fredag. Sänkta skatter för företag och hushåll. Mer pengar till kommunerna, höjda tak i föräldraförsäkringen och höjda barnbidrag ska genomföras de närmaste två åren.

Det är lättare att sänka skatter än att öka utgifterna eftersom utgifterna är begränsade av utgiftstaken. Det är därför som skattesänkningen kan genomföras redan nästa år, medan extra resurser till vård och skola får vänta.

Vänsterpartiet ogillar skattesänkningar
Att finansministern nu sätter på sig spenderbyxorna är inte okontroversiellt. Konjunkturinstitutet har tidigare sagt att det inte kommer att finnas pengar till det här.

Riksbankschefen har sagt att det vore olämpligt att elda på ekonomin när konjunkturen redan har vänt. Regeringen måste ju ha stöd av vänsterpartiet och miljöpartiet och vänsterpartiets skatteförhandlare Marie Engström gillar inte idén om en skattesänkning.

– Dels så är vi tveksamma till att det finns utrymme för skattesänkningar nu, dels så håller vi med Konjunkturinstitutet om att det ligger väldigt sent i en konjunkturuppgång, så att det egentligen inte har någon betydelse.

Du tycker inte att man ska genomföra den här sänkningen nu?

– Nej. Jag minns vad Göran Persson sa på Socialdemokraternas tillväxtkongress, då sa han att ”vi ska iallafall inte låna till några skattesänkningar”. Som statens finanser ser ut nu, så kommer vi bli tvungna att låna till skattesänkningar, säger Engström.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".