Israels omstridda barriär måste avvecklas enligt ett utslag från Haag.

"Barriärbygget kommer att fortsätta"

Den så kallade barriär som Israel bygger på Västbanken är olaglig och bör rivas. Den slutsatsen har den internationella domstolen i Haag tagit i den dom som kom på fredagskvällen. Reaktioner har kommit direkt både från israeler och palestinier.

Barriären innebär en kränkning av en rad olika rättigheter för de palestinier som bor i det av Israel ockuperade området. Dessa kränkningar kan enligt domstolen inte rättfärdigas av militära eller säkerhetsmässiga skäl.

Reaktioner har kommit direkt både från israeler och palestinier.

I Jerusalem håller regeringen fast vid sin tidigare uppfattning; arbetet med att bygga barriären på Västbanken kommer att fortsätta.

Israel har hävdat att frågan inte ligger under den internationella domstolens ansvarsområde, utan att det är en intern fråga, något som domstolen idag avvisar.

”Tar inte tillräcklig hänsyn”
En talesman vid utrikesdepartementet påpekar i en kommentar att domstolen inte tillräckligt har tagit hänsyn till palestinsk terrorism, när den fattade sitt beslut på fredagen.

Det är grundorsaken till att barriären byggs och regeringen påpekar att antalet terrorattacker såsom självmordsbombare inne i Israel, har minskat kraftigt sedan barriären började byggas.

Premiärminister Sharons rådgivare säger däremot att Israel måste ha rätt till självförsvar.

”Historiskt beslut”
Palestinierna däremot ser beslutet i domstolen som historiskt, enligt premiärminister Ahmad Quray. Det här är en viktig seger. Yasser Arafats specielle rådgivare säger att nästa steg nu blir att be FN införa sanktioner mot Israel om inte domen åtlyds.

Palestinierna anser att barriären inte byggs av säkerhetsskäl utan för att lägga beslag på stora delar av palestinskt land.

Christina Gustafsson
christina.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".