Polisen varnar för ökade fickstölder.

Sommaren högsäsong för ficktjuvar

Sommaren är högsäsong för ficktjuvarna. Nu härjar ligorna som värst i de centrala delarna av Malmö, Göteborg och Stockholm. Men jaktmarkerna har också utökats.

På Centralstationen i Stockholm kommer ännu en anmälan kommer in från en äldre kvinna som blivit av med sin plånbok. Peter Enell, polisinspektör i Klara polisdistrikt, suckar.

– De senaste veckorna har vi haft väldigt mycket brott här. Det är hjälpsamma herrar på perronger som ska hjälpa, oftast damer med mycket bagage, berättar han.

Ökning i Stockholm
Sedan år 2000 har antalet fickstölder ökat med 10 procent i Stockholms län. Men få brott klaras upp, bara två procent förra året. De som grips är oftast från de forna öststaterna eller Sydamerika.

Upp mot 70 fickstölder och stöld från person anmäls varje dag i Stockholms innerstad under sommarmånaderna. Men den stora ökningen sker stadens ytterområden på till exempel stormarknader.

Peter Enell nämner gallerior i Kista och Täby som ställen som är drabbade. Där är det mycket folk, mindre bevakning och kanske mindre vaksamhet.

Viss minskning i Malmö och Göteborg
Även i Malmö har fickstölderna ökat på stormarknader i de yttre delarna av staden. Malmö hade en topp 2003 när det gäller fickstölder, men totalt sett har det minskat något under första halvåret i år.

I rikets andra stad har utvecklingen bromsats något efter en stor polis- och informationsinsats i december förra året. Mellan år 2000 och 2003 hade fickstölderna ökat med 30 procent.

Här härjar samma ligor som i de andra storstäderna och av dem som grips i Göteborg är många kvinnor.

Den största delen av brotten sker i affärscentrumet Nordstan med omgivande gator, säger Per-Åke Loftegård, närpolischef i Nordstan, där upp emot 20 fickstölder anmäls varje dag.

– Dels har vi butiker och olika affärer. I samband med spårvagnsresor har vi också fickstölder. Precis när man går på en spårvagn och ska sätta sig på, så blir det stopp i kön och sedan är det då någon som distraherar framför och någon som tar plånboken bakifrån, berättar han.

Kvinnor drabbas
Även i Stockholm har fickstölderna i kollektivtrafiken ökat kraftigt den senaste tiden. Till exempel vid på- och avstigning av bussar och tunnelbanetåg.

Nio av tio av dem som drabbas av fickstölder i Stockholm är kvinnor, inte sällan med handväska.

Vid busstationen utanför Centralstationen i Stockholm står Ulla Bergqvist med handväskan tätt tryckt mellan arm och kropp. Hon tror att ficktjuvarna skulle få det svårare, om folk inte vore så naiva.

– Tyvärr är folk lite oförsiktiga. De tror andra om gott. Det gör inte kag så jag har aldrig drabbats, säger hon.

Martin Hedberg
martin.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista