Ökad vapensmuggling i Afghanistan

Amerikanska styrkor i Afghanistan försöker, i samarbete med FN, betala människor för att lämna ifrån sig sina vapen och dämpa våldet.

I Afghanistan skulle allmänna val hållits i juni, men valen har skjutits upp på grund av det ständiga våldet som försvårar registrering av väljarna.

Det var i oktober förra året som den FN-stödda kampanjen inleddes med syfte att samla in framför allt Kalasjnikovgevär, som är det i särklass vanligaste vapnet i gerillakrig världen över.

Köper billigt i Pakistan
Istället för att öka säkerheten på den afghanska landsbygden har vapeninsamlingen gett upphov till en ny, blomstrande affärsverksamhet.

Nu reser afghaner till Pakistan, köper Kalasjnikovgevär billigt och smugglar dem sedan till Afghanistan.

Därefter lämnas de över till vapeninsamlarna som betalar 200 dollar, alltså omkring 1 500 kronor, per vapen.

– Man skapar en snedvriden ekonomi genom att berika dem som inte borde berikas, och man börjar importera vapen därför att det finns en marknad i Afghanistan, säger Siemon Weizeman.

”Skapar en marknad”
Weizeman menar att det är helt fel att betala kontant för vapen, människor borde kompenseras på annat sätt. Riskerna med att samla in vapen på det här sättet är stora.

– Man skapar en marknad och då måste man veta vad man gör, så att man inte köper vapen som kommer utifrån, säger han.

Det finns i dag omkring 550 miljoner lätta handeldvapen som cirkulerar i världens konfliktområden. Dessa vapen orsaker betydligt fler dödsfall än de mer omskrivna och debatterade massförstörelsevapnen.

Förutsättning för krig
Den rika förekomsten av lätta handeldvapen, framför allt Kalasjnikov, är en av de viktigaste förutsättningarna för alla de småskaliga krig som ständigt pågår i Afrika och delar av Asien.

Om det gick att samla in vapnen skulle det innebära väsentligt mycket färre väpnade konflikter i världen, men svårighetena är alltså stora.

I Sudan, berättar Simon Weizeman, får gerillasoldater ofta vapen som pension eftersom pengar saknas.

De outslitliga Kalajsnikovgevären tycks ha nio liv, medan deras offer bara har ett.

Bengt Nilsson
bengt.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista