Allt mer kött på svenska tallrikar

1:47 min

Vi äter allt mer kött i Sverige. Under förra året slog konsumtionen nytt rekord, och det är det utländska köttet som ökar mest, visar preliminära siffror från Jordbruksverket och Statistiska centralbyrån.

– Siffrorna visar entydigt att köttkonsumtionen i Sverige ökat och att den är högre än någonsin,  säger Åsa Lannhard Öberg, handläggare på Jordbruksverket. 

Under förra året åt vi rekordmycket kött i Sverige. Konsumtionen av nöt och fläsk ökade med drygt 3 procent och kyckling med över 5 procent.  Ända sedan vi gick med i EU har konsumtionen ökat i princip varje år och det beror givetvis mycket på att kött blivit billigare, men också för att branschen gjort det smidigare för konsumenterna.

– Nya produkter har gjort det smidigare för oss konsumenter, säger Åsa Lannhard Öberg, handläggare på Jordbruksverket.

En som märkt att vi äter allt mer kött är Christer Gustavsson i Vaggeryd. I hans fabrik tillverkas allt från korv till pastejer.

Men av det växande köttberget vi sätter i oss är allt mer utländskt kött. Importen var under förra året rekordhög.  Och det pressar de svenska bönderna.

– Det är inte bra när företag slås ut, det tyder på att de inte kan hävda sig i konkurrensen, säger Åsa Lannhard Öberg, handläggare på Jordbruksverket.

Vilken typ av kött vi äter varierar beroende på hur den ekonomiska situationen i landet är. Det här blev tydligt under lågkonjunkturen för ett par år sedan.

– Billigare produkter som blodpudding, pölsa, isterband och falukorv ökade under lågkonjunkturen, säger Christer Gustavsson.

Var det tydligt?

– Ja, det var markant, säger Christer Gustavsson.

David Svanberg, Jönköping

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista