Kerstin Avemo gestaltar Cecilia i "Cecilia och apkungen".

Drottningholmsteatern ger opera på låtsasspråk

Lördag kväll är det operapremiär på Drottningholms slottsteater. Men det blir inte någon klassisk 1700-talsopera den här gången. Istället fylls den gamla teatern med modern opera, som dessutom är sjungen på fyra påhittade språk.

– Påhittad engelska, italienska, svenska samt kinesiska. Det är riktiga ord från de här språken, som man har kastat om. Därför är det väldigt svårt att memorera, säger Åke Zetterström.

Åke Zetterström från Göteborgsoperan har den manliga huvudrollen i Cecilia och apkungen på Drottningholms slottsteater. Hela ensemblen har haft problem med att lära sig texterna på de påhittade språken.

– Det är papegojinlärning för att få det att fastna. Det är något av det svåraste jag har gett mig på faktiskt, säger han.

Fokus på musiken
Reine Jönsson är operans kompositör och har hittat på språken. Syftet är att åskådaren ska fokusera på musiken och vad som händer på scen, istället för på orden och texterna.

– Det är få låtar där man bryr sig om vad texterna handlar om. Tycker man om en låt så gillar man den ofta för något annat. Texterna är rätt tramsiga i många låtar, och ändå gillar man dem, säger han.

Utspelas i Sverige och Kina
Cecilia och Apkungen är en historia som utspelar sig både på Drottningholm och i Kina, och på havet där emellan. Den är influerad av kinesisk opera, huvudrollerna spelas av tre personer, en sångare, en dansare och en violinist, som alltså spelar samma karaktär.

Regissören Patrik Sörling hoppas att publiken inte ska skämmas av allt det moderna på en av landets äldsta teaterscener, invigd 1766.

– Jag hoppas att de kommer ha lika skoj som på Gustav den tredjes tid när de skapade opera i parti och minut. Det är ju den traditionen som vi tar upp nu. I stället för att spela historiska verk gör man nya, säger Patrik Sörling, regissör och koreograf operan Cecilia och Apkungen på Drottningholms slottsteater.

Thorbjörn Karlsson
thorbjörn.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista