EU-kritikern Anna Hedh möter motstånd

Socialdemokraten Anna Hedh som kryssades in vid EU-valet kommer snart att börja arbeta på allvar i EU-parlamentet. Men motsättningarna fortsätter.

Motsättningarna mellan EU-kritiska och EU-positiva socialdemokrater verkar fortsätta ända in i parlamentet.

EU-kritikern Anna Hedh vill ta med sig en av sina medarbetare från valkampanjen som assistent till Bryssel, men hittills har hon mötts av motstånd från sina partikollegor

– Självklart vill man jobba med folk som man är trygg med, och folk som man litar på och tycker och tänker likadant som en själv, säger Anna Hedh.

Har du träffat på motstånd kring personen du vill jobba med?

– Eftersom förhandlingar pågår tar jag inte upp den diskussionen. Vi får vänta och se vad som händer, säger Anna Hedh.

Förhandlingsläget är känsligt, men enligt Ekots uppgifter vill nyinvalda EU-parlamentarikern Anna Hedh ha med sin kampanjgeneral Peter Gustavsson som medhjälpare i Bryssel. Men hennes partikamrater Jan Andersson och Åsa Westlund i den socialdemokratiska parlamentsgruppen är emot det.

Drivande kampanjgeneral
Peter Gustavsson var som kampanjgeneral mycket drivande i Anna Hedhs EU-kritiska kampanj. Som assistent i Bryssel skulle han också få som arbetsuppgift att bistå de övriga, mer EU-positiva, parlamentarikerna.

Nu pågår samtal mellan Anna Hedh, partistyrelsen och övriga parlamentsgruppen och Anna Hedh är försiktig i sina kommentarer som de pågående förhandlingarna.

– Eftersom diskussionerna pågår vill jag inte säga något om det nu. Alla har haft önskemål, och de diskuteras i gruppen. Det kommer beslut i veckan, säger hon.

”Finns inga motsättningar”
Anna Hedh har tidigare berättat om det motstånd hon upplevde från partikamrater under sin valkampanj, det handlade om nedrivna affischer och flygblad som plötsligt försvann.

Men partisekreterare Lars Stjernqvist säger bestämt att det inte finns några sådana motsättningar när det gäller förhandlingarna om Anna Lindhs medarbetare i Bryssel.

– Det är helt fel. Det är självklart så att den grupp som vi har, den ska ha stort inflytande över hur vi organiserar arbetet och vilka vi anställer, men det ska vara ett gemensamt ansvar och ske i samråd. Detta för att vi självklart måste se till att ta ansvar för de vi redan har anställda, innan någon av EU-parlamenatarikerna anställer någon ny.

Finns det en motsättning hos parlamentarikerna, att de inte vill ha Anna Hedhs medarbetare?

– Allt tyder på att gruppen kommer komma överens om hur de ska jobba och vilka de ska anställa. Många kanske befarar att den här ja/nej-konflikten i gruppen ska leva vidare, men det tror inte jag, säger socialdemokraternas partisekretare Lars Stjernqvist.

Cecilia Roos
cecilia.roos@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".