Ghezali vid god psykisk hälsa

Mehdi Ghezali har släppts från Guantanamofängelset efter två och ett halvt års fångenskap. Han har genomgått läkarundersökning och mår efter omständigheterna bra, både fysiskt och psykiskt.

Gösta Hultén är ordförande i Guantanamogruppen som har kontakt med familjen Ghezali.

– Läkarundersökningen visade att han inte har några allvarliga hälsoproblem. Däremot har han tandskador och karies som inte har lagats, eftersom han inte har fått någon tandvård under de här åren, säger han.

Det finns risk att Mehdi Ghezali drabbas av posttraumatisk stress, berättar Gösta Hultén.

– Enligt den psykiatriska expertisen är den psykiska hälsan förvånansvärt god. Det finns inte några omedelbara problem. Men det betyder inte att det inte kommer bli problem i framtiden, säger Gösta Hultén.

Mehdi Ghezali vill enligt Hultén nu ta det lugnt några dagar. Han har ringt och pratat med sin mamma i Finland, och på fredagen träffade han sin pappa i en timme.

– Det är självklart att det var starka känslor när man inte har kunnat prata på två och ett halvt åt. De pratade om personliga saker och om familjen. Jag kan inte kommentera om någon mer var närvarande under mötet, säger han.

Men Mehdi Ghezali kan nu bli föremål för en svensk förundersökning om brott.

Chefsåklagare Tomas Lindstrand ska pröva frågan utifrån uppgifter han fått vid ett besök i USA i maj, skriver Dagens Nyheter ipå lördagen.

Mehdi Ghezalis juridiska ombud Peter Althin är förvånad över att uppgifterna.

– Jag har inte hört någonting om det. Ingen har kontaktat vare sig mig eller honom om detta. Om det finns någon substans i det känner jag inte till det. Det skulle i så fall vara ett brott som skulle vara begånget i här i Sverige, och det vet jag ingenting om, säger Peter Althin.

Advokat Peter Althin har nu regelbunden kontakt med Mehdi Ghezali, men de kommer inte att träffas förrän Ghezali själv vill.

Gösta Hultén på Guantanamogruppen vill inte kommentera uppgifterna om en eventuell förundersökning och säger att Mehdi Ghezali inte heller vill träffa media än.

– Idag är Mehdi väldigt bestämd att han inte orkar. Han har haft vissa sömnproblem de senaste nätterna. Han vill ännu inte träffa media. Det är han som bestämmer, säger Gösta Hultén, ordförande i Guantanamogruppen som arbetat för att Mehdi Ghezali ska friges.

Maria Höglund
maria.höglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".