Förvärrad situation för flyktingarna i Darfur

På lördagen träffar Sudans president sin kollega i Tchad för att diskutera provinsen Darfur. Trots ökade diplomatiska ansträngningar förvärras situationen för flyktingarna i Darfurprovinsen.

Samtidigt debatterar FN:s säkerhetsråd möjligheten att införa sanktioner mot Sudan, och den Afrikanska Unionen försöker få sina medlemsländer att skicka en trupp till området.

Men trots ökade diplomatiska ansträngningar förvärras situationen för flyktingarna i Darfurprovinsen nu dag för dag.

Mat släpps i fallskärmar
Regnsäsongen har börjat i Darfur och förvandlar vägarna i gränsområdet mellan Sudan och Tchad till ofarbara gyttjediken. På fredagen sveptes tre hjälpfordon iväg när de försökte korsa en flodbädd och FN planerar nu istället att flyga in förnödenheter som släpps i fallskärmar till flyktinglägren.

Över en miljon människor har flytt undan strider mellan milisen och gerillagrupper i området. Den övervägande svarta befolkningen hävdar att milisstyrkorna, med stöd av den arabiskdominerade regimen i Khartoum, anfaller deras byar, förstör brunnar, bränner skördar och tvingar folk på flykt.

Regimen ska återuppta fredssamtal
Efter hårda påtryckningar från FN och USA, både generalsekreterare Kofi Annan och utrikesminister Colin Powell besökte nyligen Darfur, har regimen i Khartoum gått med på att avväpna milisen och återuppta fredssamtal med de olika väpnade grupperna i provinsen.

Den Afrikanska Unionen har lovat att skicka soldater för att övervaka vapenvilan och garantera de humanitära organisationernas arbete.

Den afrikanska samarbetsorganisationen har dock svårt att få länder att ställa upp med trupp till området då de riskerar att hamna i strid med regeringssoldater från ett medlemsland i unionen.

Milisens härjningar fortsätter
Enligt hjälparbetare i området fortsätter milisens härjningar och därför vill USA att FN ska ta en resolution som ger regimen 30 dagar på sig att förbättra situationen innan sanktioner införs mot Sudan.

Men regimen i Khartoum varnar nu omvärlden för att en ökad press på landet bara kommer att förvärra den humanitära krisen i regionen Darfur.

Som svar på FN:s hot om sanktioner hotar Sudan nu i sin tur med att bryta löftet om att avväpna milisen och att ställa in fredssamtalen som ska återupptas nästa vecka.

Johan Schmidt
johan.schmidt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista