President Bush försvarade kriget under ett valtal i Pennsylvania.

Amerikansk media går hårt åt Bush

I USA växer kritiken mot både underrättelsetjänsten CIA och president George W Bush, efter senatens djupt kritiska rapport om Irak-kriget. Amerikanska tidningar är fyllda av krav på förklaringar.

Senatens rapport visar att USA:s beslut att gå till krig grundades på helt felaktiga uppgifter.

På lördagen kom krav på att Bush ska förklara sig. Amerikansk media fylls av detaljer kring senatens förödande rapport om Irak-kriget.

I utredningen hävdar senaten att beslutet att anfalla Irak byggde på underrättelseuppgifter som saknade täckning. Uppgiften om att Irak hade massförstörelsevapen var helt enkelt fel, säger rapporten som anklagar underrättelsetjänsten CIA för misstagen.

Flera tidningar riktar kritik
Flera tidningar riktar på lördagen kritik inte bara mot CIA utan också mot Bush-administrationen.

Washington Post skriver på ledarplats att det redan står klart att både president Bush och vicepresident Cheney överdrev den felaktiga information de fick om Irak och att CIA:s agerande är chockerande inkompetent.

Inflytelserika New York Times kräver att Bush nu öppet erkänner de misstag som han har begått.

Har inte svarat på frågor
President Bush har ännu inte svarat på några frågor kring rapporten, men i ett valtal i Pennsylvania på fredagen sa han att han inte ångrar sitt beslut att anfalla Irak.

– Vi har inte hittat några massförstörelsevapen i Irak, men Saddam Hussein hade möjlighet att tillverka dem och därför var det rätt att gå till krig, säger president Bush.

Senaten kommer nu att gå vidare och undersöka inte bara CIA:s roll utan också hur Bush och hans regering använde den information de fick om Irak.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".