Merkels CDU mot förlust i prestigefullt delstatsval

Vid 18-tiden stängde vallokalerna i den tyska delstaten Baden-Württemberg och av vallokalsundersökningarna att döma förlorar förbundskansler Angela Merkels parti CDU regeringsmakten i delstaten efter nästan 58 år.

De gröna och Socialdemokraterna får 47 procent av rösterna mot 44 procent för kristdemokratiska CDU och liberala FDP.

Om det resultatet står sig blir CDU inte bara puttade från tronen efter nästan sex decennier, Baden-Württemberg blir i så fall också den första delstaten i Tyskland med en regeringschef från de gröna.

Baden-Württemberg är inte vilken delstat som helst utan lite av CDU:s kronjuvel. Det är Tysklands rikaste delstat, arbetslösheten är bland de lägsta i landet, och Porsche, Mercedes-Benz och många andra framgångsrika exportföretag kommer därifrån.

Att Baden Württemberg nu ser ut att glida CDU ur händer under Angela Merkels partiledarskap är en stor prestigeförlust och kritiken mot förbundskanslern kommer inte att bli nådig.

Det är framförallt kärnenergifrågan som anses ha fått väljarna att vända CDU ryggen. I höstas tog regeringen det impopulära beslutet att förlänga driftstiden för landets kärnkraftverk, men katastrofen i japanska Fukushima ledde till en fullständig kovändning.

Regeringen beslutade att åtminstone tillfälligt stänga ned landets sju äldsta reaktorer, men det beslutet avfärdas av många väljare som ren taktik inför dagens val.

Caroline Salzinger, Berlin

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista